Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve po starom

Nadzorni odbor Ine imenovao Upravu na godinu dana, Zoltan Aldott ponovo predsjednik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadzorni odbor Ine u srijedu je za predsjednika Uprave ponovno imenovao Zoltána Áldotta, za članove s mađarske strane Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa a s hrvatske Niku Dalića, Ivana Krešića i Davora Mayera i to za razdoblje od 1. travnja 2016. do 31. ožujka 2017., priopćeno je iz Ine.

Sukladno dioničarskom ugovoru, tri člana Uprave postavlja MOL, uključujući predsjednika Uprave, dok preostala tri člana postavlja Vlada RH.

Pročitajte i ovo Sandor Fasimon, predsjednik Uprave Ine (Foto: Dnevnik.hr) Sa strateškim partnerima Novi šef INA-e Sandor Fasimon: "MOL je zainteresiran za kutinsku Petrokemiju" Sandor Fasimon, glavni operativni direktor tvrtke MOL-a (Foto: molgroup.info) Promjene na vrhu Zoltan Aldott odlazi s mjesta prvog čovjeka INA-e, za novog predsjednika uprave MOL predlaže Sandora Fasimona

Ranije u srijedu, ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je novinarima da je predložio da se produlji mandat sadašnjim hrvatskim članovima Uprave Ine za godinu dana. Krešić, Mayer i Dalić u Upravu Ine imenovani su još u premijerskom mandatu Jadranke Kosor.

Nadzorni odbor u srijedu je također dao suglasnost na revidirane financijske izvještaje za 2015. godinu, s izvještajem neovisnog revizora te je razmatrao i izvješće o stanju Ina Grupe za poslovnu godinu 2015. bez primjedbi na dostavljeno izvješće.

Nadzorni odbor je također dao suglasnost na prijedlog Uprave o pokriću gubitka.

Ina Grupa ostvarila je u 2015. prihode od prodaje u iznosu od 18,86 milijardi kuna, što je 21 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit, bez jednokratnih stavki, pala za 83 posto, na 58 milijuna kuna, pokazuje poslovno izvješće te naftne kompanije.

Ina Grupa je lani ostvarila dobit prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITDA) od 2,95 milijardi kuna, što je 10 posto više u odnosu na godinu ranije. CCS EBITDA bez jednokratnih stavki iznosila je, pak, 3,67 milijardi kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2014.

Neto dobit, isključujući učinak jednokratnih stavki, iznosila je 58 milijuna kuna ili 83 posto manje nego godinu dana ranije. No, kad se uzmu u obzir jednokratne stavke, Ina Grupa je poslovala s gubitkom od 1,42 milijarde kuna, što je 25 posto manji gubitak nego u 2014.

Taj je rezultat pod utjecajem posebnih stavki u ukupnom iznosu od 1,476 milijardi kuna, a najveći dio tih jednokratnih stavki odnosi se na umanjenje vrijednosti imovine u segmentu Istraživanja i proizvodnje, uslijed slabljenja cijene nafte i daljnjeg nastavka sirijske krize. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene