Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Plenkovićem

Zoltan Aldott o zatvaranju Rafinerije Sisak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom uprave INA-e Zoltanom Aldottom.

Osim premijera Plenkovića i Zoltana Aldotta, na sastanak u Banske dvore bili su i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te članovi Uprave INA-e.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Uoči procesije na Hvaru Stranci prijeti kazna: Plenković komentirao problem s HDZ-ovim listama Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu''

Zoltan Aldott kazao je nakon sastanka da su razgovarali o kompaniji te predstavili poslovanje i plan ulaganja. 

"Imali smo vrlo konstruktivan razgovor, ne mogu puno više o tome reći. To je vrlo važan sastanak jer se dogodio nakon nekoliko godina da je Uprava mogla izravno informirati Vladu o trenutačnom stanju Ine i našim projektima, našem položaju. Mislim da stvari idu u dobrom smjeru", izjavio je Aldott. 

Na pitanje hoće li Rafinerija Sisak biti zatvorena, predsjednik Uprave INA-e je kazao da ne može ništa reći o tome te je ponovio kako su informirali Vladu izravno o poslovanju, projektima, financijskom stanju...

"Cjelokupni biznis uključuje normalno i naše poslovanje u 'upstream' biznisu, istraživanju, proizvodnji u rafinerijama i o svemu tome smo informirali Vladu", kazao je Aldott.

Uprava INA-e: Ne postoji odluka o gašenju Rafinerije Sisak

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da je INA za Republiku Hrvatsku strateška nacionalna kompanija, priopćeno je iz Vlade. Istaknuo je kako su održiv sustav proizvodnje nafte i plina, obnova rezervi, širenje poslovanja u jugoistočnoj Europi te moderni rafinerijski sustav, koji će osigurati energetsku sigurnost, prioriteti Vlade, kaže se u priopćenju.

Uprava INA-e je, kako se navodi, predsjednika Vlade izvijestila da ne postoji odluka o prestanku poslovanja rafinerije u Sisku te da će odluke o budućnosti Rafinerije nafte Sisak i cjelokupnog poslovanja u INA-i biti usklađene s međudioničarskim ugovorom između strateškog partnera i Republike Hrvatske.

Usuglašeno je da će se ključne odluke, uključujući i razvoj rafinerijskog poslovanja, donositi u partnerstvu i koordinaciji s Vladom Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.

Na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih Davor Ivo Stier, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i ministar u Vladi Goran Marić.

Riječ je o prvom takvom sastanku na najvišoj razini Vlade nakon niza godina, na kojem je Uprava INA-e Vladi prezentirala financijski položaj, vanjsko okruženje, ključne izazove te poslovne planove društva.

U MOL-ovim planovima nema hrvatskih rafinerija

Sastanak Vlade i INA-e uslijedio je nakon što su se ponovno pojavile informacije o zatvaranju Rafinerije Sisak. Prvo je u Saboru "uzbunu dignuo" Mostov Tomislav Panenić koji je ustvrdio, pozivajući se na MOL-ovu strategiju do 2021., kako mađarski MOL nastoji do odluke Arbitražnog suda u sporu s Hrvatskom zaustaviti rad u naftnoj rafineriji u Sisku, a potom i u onoj u Rijeci.

Nakon toga, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović prvo je potvrdio da se Rafinerija Sisak zatvara, no kasnije je korigirao svoju izjavu da će to biti "jednog dana".
Premijer Andrej Plenković odmah je razgovarao s predsjednikom uprave INA-e Aldottom te su dogovorili sastanak. Plenković je poručio da će Vlada štititi interese Hrvatske i radnika u INA-i.

MOL je jučer objavio financijske i operativne ciljeve za idućih pet godina prema kojima planiraju strateška ulaganja od dvije milijarde dolara. Između ostalog, MOL planira uložiti 80 do 130 milijuna dolara u rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, a one u Hrvatskoj se ne spominju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene