Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić reagirao je na intervju Tome Medveda u utorak za Dnevnik Nove TV.

Galerija


Ministar branitelj Tomo Medved bio je gost u studiju Dnevnika Nove TV u srijedu. Na pitanje je li mu ijedan branitelj prigovorio zbog toga što je opet koalirao sa SDSS-om Medved je rekao da hrvatski branitelji poštuju manjine i znaju za njihovu ulogu u Domovinskom ratu te je sve na tragu Tuđmana.

Vezani članci Tomo Medved Medved: Od Srbije i dalje tražimo informacije o tome gdje su posmrtni ostaci iz Domovinskog rata Izaslanstvo HDZ-a položilo vijence na grobove Franje Tuđmana i Gojka Šuška Obilježena 30. obljetnica osnutka HDZ-a BiH: Izaslanstvo položilo vijence na grobove Franje Tuđmana i Gojka Šuška

"Ne razumijem ovakve odnose, a podsjećamo da je Škoro prije izbora u svoju koaliciju pozvao Lazara Gruića, pa stvara zabunu kod svoga članstva o tome kako se odnosi prema manjinama. HDZ ima ozbiljan, kontinuirani odnos s manjinama u RH i tako će biti i ubuduće", rekao je Medved te zaključio kako očekuje Milorada Pupovca i Borisa Miloševića u Kninu i na Ovčari.

Lazar Grujić reagirao je na Medvedovo gostovanje te naveo kako je ovo "lažni demokratski dekor i farsa u interesu najvećih političkih stranka koje sa saborskim zastupnicima manjina uspješno manipuliraju i osiguravaju saborsku većinu". 

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Veliku medijsku pozornost ovih je dana izazvao razgovor budućeg drugog čovjeka Hrvatske vlade Tome Medveda u kojem je ničim izazvan spomenuo i moje ime. Iako je kampanja davno završila izgleda kako su i nadalje na sceni politikanstke igre što me kao čovjeka koji godina vodi Stranku umirovljenika u prvom redu žalosti.

Da ne iznosim i druge epitete koje bih mogao izreći temeljem samo ovog sitnog djela iscrpnog monologa zamjenika predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Kako bih svoju žalost umanjio osjećam potrebu upoznati javnost kako ona proizlazi između ostalog i iz godinama neprimjerenog statusa nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Osobito ugrađenog u izborni zakon.

Pri tome jasno i glasno mogu ponoviti kako sam srpske nacionalnosti i hrvatskog državljanstva i nikada mi nije padalo na um glasati na listi srpske nacionalne manjine. Zbog toga prezirem političke mešetare koji na tome godinama grade svoje poslovne i stranačke aktivnosti poput dugovječnih predstavnika srpske, talijanske, češke i ostalih manjine.

Ovaj lažni demokratski dekor samo je farsa u interesu najvećih političkih stranaka koje sa saborskim zastupnicima manjina uspješno manipuliraju i osiguravaju saborsku većinu.

Pri tome ih nije briga što su Slovaci zakinuti jer predstavnik češke i slovačke manjine koji je oduvijek Čeh nikada nije ništa uradio za Slovake, Rom za Crnogorce i Albance i tako dalje. Nelogična i u Europskoj praksi potpuno nepoznata situacija da se toliko saborskih zastupnika osigurava manjinama uvedena je samo kako bi se osigurali privjesci saborskoj većini.

Ova je činjenica potpuno jasna i običnom političkom laiku, a ne istaknutom političkom dužnosniku. Stoga bi budući poptredsjedniče Hrvatske vlade kao osvjedočeni branitelj trebali smoći snage i javno o tome progovoriti.

Umjesto da jednog pripadnika srpske manjine koji je lojalan građanin Republike Hrvatske i koji znade cijeniti sve što mu je ona pružila stavljate u kontekst nečega što je potpuno promašeno i nedostojno civilizacijskog trenutka.

U svako slučaju vama i vašoj vladi želim puno uspjeha i sreće u suradnji s nacionalnim mnajinama koje su posljednjih godina uz žetončiće postale odlučujući politički faktor na hrvatskoj političkoj sceni. Sve dok se to ne promijeni neka vam Bog pomogne u realizaciji i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i integriteta zbog čega ste bili nekoliko puta i ranjeni", navodi se u priopćenju.