Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sutra ide po mandat

Plenković nakon sastanka s partnerima u restoranu: ''Sve već znam, ali reći ću vam sutra''

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Banožić Galerija 1/4 >>
Predsjednik HDZ-a i aktualni premijer Andrej Plenković u četvrtak bi trebao od predsjednika Zorana Milanovića dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade. Danas je u restoranu okupio koalicijske partnere. Nije želio otkriti ništa o novoj Vladi.

Poslijepodne se u jednom zagrebačkom restoranu sastala vladajuća većina. Uz Plenkovića i HDZ-ovce na ručku su predstavnici nacionalnih manjina, čelnik HSLS-a Dario Hrebak, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i prvi čovjek Reformista Radimir Čačić. Iako je restoran na par minuta hoda od Vlade, premijer je ipak došao automobilom, a i na ovaj je događaj kasnio.

Pročitajte i ovo Plenković i Milanović analiza stručnjaka Je li moguće da na kraju ni Plenković ni Milanović ne budu na čelu Vlade? Pojavila se nova ideja Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

''Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju. Predstavio sam im dinamiku aktivnosti sutra i idući tjedan'', rekao je Plenković i najavio da sutra ide po mandat za sastav nove Vlade. Sredinom idućeg tjedna bit će sjednica Sabora, a predstavit će i program buduće Vlade. Rekao je da će sutra predstaviti arhitekturu nove Vlade, a potvrdio je tek da će Vlada biti manja. ''Sve već znam, ali reći ću vam sutra'', istaknuo je. Na pitanje je li Banožić sposoban za ministra, rekao je da su svi sposobni te da među novim ministrima ima i onih koji dosad nisu bili u Vladi. ''Čut ćete sve'', odgovorio je na pitanje tko će biti novi ministar obrazovanja.

Ponovio je da je pokrenuo inicijativu da pokrene čelnike grupacija. ''Imao sam dobru namjeru da ih upoznam s onim što kanimo napraviti, objasnim izazove, kao i što će biti na dnevnom redu Europskoga vijeća'', naveo je razloge pozivanja oporbe na sastanak u Vladu. ''Oni su odbili doći na sastanke. To više govori o njima nego o nama. Mi smo i dalje za dijalog'', zaključio je.

Istaknuo je da su mirovine i plaće sigurne unatoč koronakrizi.

O računu za ručak

"Mislim da je ovo pravi način da se počnemo dogovarati oko nekih stvari jer će biti izazov održavati većinu, ali uvjeren sam i optimističan da će to biti puno lakše, nego da imamo primjerice 86 ruku", ocijenio je uoči sastanka/ručka Hrebak. On, koji se zalaže za transparentnost, rekao je da ćemo sigurno vidjeti koliko je koštao današnji ručak.

Andrej Plenković Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr

Državno izborno povjerenstvo u četvrtak ujutro trebalo bi objaviti službene rezultate parlamentarnih izbora, a onda ih još treba potvrditi Ustavni sud. U 10:30 uručit će ih predsjedniku RH.

Nakon toga, u 11:30 predsjednik Zoran Milanović primit će Andreja Plenkovića i dati mu mandat za sastav nove Vlade. Potom će se obojica obratiti medijima.

Kako će izgledati Vlada?

Prema dostupnim informacijama, plan je spojiti resore uprave i pravosuđa. Na čelu tog zahtjevnog ministarstva trebao bi biti Ivan Malenica. Na ulasku u Banske dvore kratko je poručio da će se sve vidjeti i da pričekamo, ali i samouvjereno dodao da je spreman voditi taj resor. Da ćemo sve znati na vrijeme, poručio je i sadašnji ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji bi se trebao oprostiti od Banskih dvora. Ministar Josip Aladrović rekao je da će sutra dati izjave. I ministar branitelja Tomo Medved pozvao je novinare na strpljenje. ''Uvjeravam vas da će tim Andreja Plenkovića biti uspješan tim'', rekao je zadovoljan što se njegovo ministarstvo ne spaja s obranom.

Aktualni ministar državne imovine Mario Banožić kandidat je za ministra obrane. Na pitanje koje kvalifikacije mora imati ministar obrane, Banožić je odgovorio da su to tri kvalifikacije - dobar izborni rezultat, stručnost i odluka mandatara.

Andrej Plenković Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da je izbornik predsjednik Vlade i da je sve dobro. Ministrica Vesna Bedeković potvrdila je da više neće biti ministrica i da odlazi u Sabor. Naglasila je da premijeru ne zamjera ništa. ''Ma kakvi, ništa. Jedna divna i sjajna suradnja'', zaključila je Bedeković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene