Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je u nedjelju kako od predsjedničkog kandidata te stranke Zorana Milanovića tijekom kampanje očekuje da bude korektiv svega lošega što se događa u hrvatskom društvu - od korupcije, nepoštivanja državnih institucija i iseljavanja do siromaštva i malih plaća.

Galerija


"Sve su to problemi koje muče hrvatske građane. Zato je ključni zadatak SDP-a ali i Milanovića da vrati povjerenje u institucije države i u funkciju predsjednika koja je toliko kompromitirana zadnjim mandatom aktualne predsjednice", izjavio je Bernardić novinarima na obilježavanju Dana Općine Sračinec u Varaždinskoj županiji.

Vezani članci Dubravka Šuica (Foto: Screenshot/Dnevnik.hr) Pljušte reakcije na riječi Dubravke Šuice, Banijci imaju druge brige: "Sad je bitno ostati živ i normalan" Dubravka Šuica - 1 Žustro na sjednici vrha HDZ-a: Šuica ustvrdila da mediji žele srušiti HDZ jer pišu Banija, a ne Banovina

Bernardić je izbjegao odgovoriti koliko je novca prikupljeno za kampanju poručivši kako se on kao predsjednik stranke time ne bavi te da je to pitanje za izborni stožer i poslovnog direktora stranke.

Zahvalio je i na potpori IDS-a te dodao da mu je od toga važnija potpora Istrijana.

"Zahvaljujem svakoj stranci koja je podržala našeg predsjedničkog kandidata. Ovaj utorak imam najave da će to učiniti i Stranka umirovljenika", rekao je predsjednik SDP-a uz posebno pojašnjenje kako se ne radi o Hrvatskoj stranci umirovljenika.

Činjenica da aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još uvijek nije službeno objavila kandidaturu za Bernardića je korištenje funkcije predsjednika Republike za osobnu promociju. "Korištenje novca građana za osobnu kampanju bez objave kandidature je potpuno neprihvatljivo", kazao je Bernardić.

Traženje imovinske kartice D. Šuice potpuno je legitimno

Predsjednik SDP-a osvrnuo se i na imovinu HDZ-ove kandidatkinje za potpredsjednicu Europske komisije Dubravku Šuicu zapitavši se kako je moguće da je jedna profesorica u dubrovačkoj Gimnaziji stekla imovinu i vrijednosti koje prema špekulacijama dosežu i do pet milijuna eura. Mišljenja je i kako je traženje njene imovinske kartice potpuno legitimno pitanje.

"Svako tko voli Hrvatsku i kome je stalo do međunarodnog ugleda Hrvatske u svijetu odmah bi objavio svoju imovinsku karticu. Tako se voli Hrvatska", ustvrdio je Bernardić.

Mišljenja je i kako Milanović ima "čistu situaciju" oko toga s kime je sve poslovao kao privatni poduzetnik.

"Mislim da je tu stvar prilično jasna. Milanović je u svojoj izjavi rekao da u tvrtkama s kojima je radio nema tvrtki koje posluju s državom. Moramo biti svjesni da na tržištu vrijede neki drugi zakoni. Ukoliko tvrtke definiraju nekakav ugovorni odnos sa klauzulom tajnosti to se mora poštovati", izjavio je Bernardić. Dodao je ipak i kako smatra da oko toga ne bi trebalo biti tajnosti te da će, po njegovim saznanjima, Milanović uskoro objaviti popis s kojim je tvrtkama poslova odnosno popis onih tvrtki koje su mu dale dopuštenje za objavu.

Za poziv HVIDR-e državnim institucijama da istraže djelovanje čelnika SDSS-a Milorada Pupovca kojeg nazivaju deklariranim mrziteljem Hrvatske rekao je kako više ne namjerava komentirati "bračne razmirice" unutar koalicije.

"Oni neka se bave samim sobom. Nažalost, ono čime se ne bave su problemi građana", ustvrdio je Bernardić dodavši kako su u SDP-u koncentrirani na rješenja u interesu građana Hrvatske, a ne svađe s nacionalističkim predznakom koje gotovo uvijek odgovaraju desnici.

U Hrvatskoj se stvara klima relativizacije fašizma

Osvrnuo se i na tvrdnje predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je na sastanku s UN-ovim dužnosnikom rekao kako se u Hrvatskoj niječe činjenica da je u razdoblju kvislinške NDH počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima rekavši da se s njegovom izjavom ne slaže ali i da se u Hrvatskoj stvara klima relativizacije fašizma.

"Nema negiranja pojave fašističkih zločina ali ima pokušaja relativizacije" odgovorio je Bernardić uz apel da se u javnom prostoru, posebice u regiji, spuste tenzije na tom osjetljivom pitanju. Poručio je Komšiću da se fokusira na probleme građana u BiH koji su, prema Bernardiću, u sličnoj poziciji kao građani Hrvatske ili pak Srbije.

"Masovno iseljavaju, teško žive, tamo su još niže plaće i mirovine nego u Hrvatskoj i to su glavni problemi", rekao je predsjednik SDP-a Bernardić. (Hina)