Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova, kandidatkinja konzervativaca Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za predsjednicu Hrvatske u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, javljaju svjetske novinske agencije ističući da će ona biti prva žena na toj dužnosti kao i prvi kandidat konzervativaca koji će zasjesti na to mjesto nakon 15 godina.


"Kandidatkinja konzervativaca Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je aktualnog hrvatskog predsjednika, socijaldemokrata Ivu Josipovića, u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju i postat će prvom predsjednicom Hrvatske od njezine neovisnosti i prvim kandidatom konzervativaca na toj dužnosti u posljednjih 15 godina", javlja agencija dpa.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Kolinda Grabar Kitarović želi ured u ovoj vili, stručnjaci protiv Slika nije dostupna Stručnjaci: Treba brojati sve listiće, ali je pobjeda Grabar Kitarović pravno čista

Nakon smrti Franje Tuđmana, "oca nacije" koji je obnašao dva predsjednička mandata, ona je prva iz HDZ-a koja preuzima tu dužnost nakon 15 godina, navodi dpa.

Također piše da se još prije 15 dana očekivalo da će Josipović osvojiti drugi mandat te da su ga ankete navodile kao pobjednika. Agencija navodi da je još jedno iznenađenje ovog kruga izbora veliki odaziv birača.

UŽIVO Grabar Kitarović preuzela vodstvo - dobila 50,43 posto, Josipović 49,57 posto!

Tijekom kampanje rekla je da će raditi na gospodarskom oporavku zemlje kako bi ponudila mladim Hrvatima nadu i zaustavila trend njihovog odlaska iz Hrvatske u potrazi za boljim životom. Međutim, nije predstavila konkretne smjernice za ostvarenje tih ciljeva.

Iako je funkcija predsjednika uglavnom protokolarna, piše dpa, izborni rezultat smatra se važnim testom uoči parlamentarnih izbora krajem godine, a s obzirom na Josipovićev poraz i pad potpore vladi premijera Zorana Milanovića, izbori bi se mogli održati prije studenoga.

"Ako konačni službeni rezultati potvrde njezinu pobjedu, ona će biti prva predsjednica na Balkanu izabrana na izravnim izborima", piše agencija France Presse i dodaje da Kosovo ima predsjednicu, ali da je ona izabrana u parlamentu u skladu s njihovim ustavom. Također navodi da je Grabar Kitarović, bivša ministrica vanjskih poslova i bivša dužnosnica NATO-a, obećala da će hrabro i odlučno krenuti u borbu sa svim problemima s kojima je Hrvatska suočena.

Ovi izbori dali su biračima priliku da izraze svoje nezadovoljstvo vladom lijevoga centra koja u tri godine vlasti nije pokrenula hrvatsko gospodarstvo pa zemlja ulazi u sedmu uzastopnu godinu recesije, pišu agencije dodajući da Josipoviću nije išla u korist bliskost s nepopularnom vladom koju nije kritizirao.

Slovenska agencija STA navodi da su to bili najneizvjesniji predsjednički izbori u Hrvatskoj. Također podsjeća da je Josipović tijesno pobijedio Grabar Kitarović u prvome krugu izbora s razlikom od 1,2 posto.

Talijanska ANSA navodi da Josipović nije uspio izboriti drugi petogodišnji mandat unatoč anketama od prije samo nekoliko tjedana koje su mu prognozirale sigurnu pobjedu te da je mala razlika u broju glasova pokazala koliko je neizvjesna i napeta bila izborna noć.

Reuters također piše da je utrka bila tijesna i da je Grabar Kitarović iskoristila nezadovoljstvo naroda zbog gospodarskih poteškoća s kojima je Hrvatska suočena.

Austrijska novinska agencija APA uz vijest da je predsjedničke izbore dobila Kolinda Grabar Kitarović piše kako je ona prva žena na čelu Republike Hrvatske.

Podsjećajući da je Grabar Kitarović kandidatkinja HDZ-a, agencija tvrdi da HDZ ima veliku šansu pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

Agencije podsjećaju da se predsjednik u Hrvatskoj bira na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook