Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izjava vještog pravnika'

Radnici Diokija upozoravaju da Josipović nije vratio Ježićevu donaciju, njemu je sporan tajming

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ježićeva tvrtka predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića prije 5 godina donirala je 200.000 kuna. Josipović je obećao da je će je vratiti ako se pokaže da je donacija u vezi s kriminalom.

Usred kampanje za predsjedničke izbore radnici Diokija poslali su otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću, premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku u kojem upozoravaju da Josipović nije vratio donaciju Roberta Ježića iz prošle kampanje. Podsjećaju na sve što se Robertu Ježiću stavlja na teret kao i na to da je prije 5 godina izdašnim donacijama potpomogao i SDP-ova, ali i  HDZ-ova kandidata.

NOVA TV
je, podsjetimo, dosad u nekoliko navrata od Ive Josipovića tražila odgovor na pitanje hoće li spornu donaciju vratiti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izbori su sve bliže Političke stranke objavile financije: Nekima je baš dobro išlo Dostava pošiljaka: Ilustracija - 5 Gdje je zapelo? Je li ovo rekord? Poslali pošiljku na kratku relaciju, nevjerojatno koliko je putovala: "Čak i u vrijeme rata je pošta funkcionirala točno u dan"

Za Ivu Josipovića sporan je jedino tajming.

'Mislim da treba reći da je malo neobično da se evo jave baš u predizborno vrijeme takvo pismo, a da slično pismo koliko znam nije upućeno HDZ-u, njihovom kandidatu koji su dobili puno veće donacije od gospodina Ježića od mene', rekao je Ivo Josipović. 

Podsjetimo, Ježićeva tvrtka predsjedničkoj kampanji Ive Josipovića prije 5 godina donirala je 200.000 kuna.

'Podsjetit ću isto tako da je gospodin Ježić donirao mnoge kulturne, zdravstvene, humanitarne i druge udruge i političke stranke i ja sam jedini za razliku od svih njih obećao da ću donaciju vratiti ako se pokaže da je donacija u vezi s kriminalom', poručio je.

'Vješta izjava vještog pravnika'

'Nakon presude bivšem premijeru Sanaderu za veleizdaju uz pomoć svjedoka pokajnika Roberta Ježića, bivšeg vlasnika naše tvrtke, predsjednik je obećao povrat tih sredstva, ako se pokaže da su ta sredstva stečena na nezakonit način. Vješta izjava vještog pravnika koji je znao da je jako teško dokazati da su baš ta sredstva stečena na nezakonit način', poručili su radnici Diokija.

Presuda Sanaderu, objašnjava Josipović, odnosi se na tvrtku Dioki Holding iz Švicarske, a ne na tvrtku DIOKI d.d. sa sjedištem u Hrvatskoj koja je donirala novac za kampanju. No takvo objašnjenje radnike Diokija ne zadovoljava.

'Pustimo sad na stranu mogućnost dokazivanja da je upravo tih 200.000 kuna stečeno na nezakonit način, iza čega se predsjednik Josipović skriva, i upitajmo se koliko je moralno i etički zadržati ta sredstva', napisali su.

Novac nije vratio ni Hebrang

Ježićev novac nije vratio ni HDZ čiji je kandidat na prošlim predsjedničkim izborima, Andrija Hebrang, također primio Ježićevu donaciju.

'Uz uvažavanje radnika i radnica iz udruge ja ih molim neka se ne dozvole instrumentalizirati za predizbornu kampanju, a ako već insistiraju, mislim da trebaju imati iste kriterije prema svima', rekao je Josipović.

Dakle takvo bi pismo i pozivanje na moralnost, smatra Josipović, u najmanju ruku trebali dobiti i svi ostali koji su primili Ježićev novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene