Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednička kampanja

Grabar Kitarović: Hrvatskoj ne trebaju ustavne promjene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u Osijeku kako Hrvatskoj ne trebaju ustavne promjene i druga republika, što zagovara predsjednik Ivo Josipović, nego njezin program za bolju Hrvatsku čija je okosnica gospodarski rast i razvitak, pokretanje poduzetništva i poljoprivrede te otvaranje radnih mjesta.

Govoreći na predizbornom skupu u dvorani Jug 2, Grabar-Kitarović je istaknula kako ustavne promjene neće nahraniti niti zaposliti ljude, niti smanjiti PDV od 25 posto. "Ustavnim promjenama neće se postići ništa, već da Ivo Josipović i dalje gubi vrijeme jer u ustavne promjene ne vjeruje ni SDP koji ga je kandidirao", dodala je. Ponovila je ocjenu da nas je Vlada s premijerom Milanovićem dovela do ruba propasti jer smo u EU na začelju po konkuretnosti i siromaštvu, a da predsjednik Josipović kaže 'to je pravi put', ali pravi put u propast.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jandroković o busevima: 'Prijava Ive Josipovića je pokušaj sprječavanja hrvatskih državljana iz BiH da glasuju' Slika nije dostupna Dobili brojne pozive Građanima stižu neprimjerene poruke: Josipovićev stožer zbog njih prozvao HDZ!

Prvo što će učiniti kad postane predsjednica jest to da će od Milanovića tražiti da sazove sjednicu Vlade, da podnesu račun što su dosad učinili i što namjeravaju učiniti. "Ako nemaju ideja, onda ću im reći da spakiraju kofere i odu iz Banskih dvora i prepuste mjesto onima koji znaju", poručila je.

Istaknula je kako su neke od točaka njezina programa socijalna osjetljivost i socijalno-tržišno gospodarstvo po uzoru na Njemačku i Švedsku te nacionalna sigurnost i obrana, pri čemu Oružane snage i policija trebaju biti jamac naše sigurnosti, stabilnosti i teritorijalnog integriteta i jamac "protiv bilo kakvog zveckanja oružjem s druge strane granice".

Najavila je promjenu vanjske politike, koja je potpuno neprepoznatljiva, pri čemu će se voditi računa o hrvatskim nacionalnim interesima, a uz dobrosusjedsku politiku, najavila je i rješavanje otvorenih pitanja sa Slovenijom, BiH, Crnom Gorom i Srbijom te rješavanje pitanja nestalih, što je moralna obveza prema njihovih obiteljima. "Ići ćemo u rješavanje pitanja granice sa Srbijom, nema više pometanja pod tepih jer politika čistih računa između Hrvatske i Srbije je najbolja politika", poručila je Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović u posjetu Hrvatima u Vojvodini

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prozvao je predsjednika Josipovića jer ga, ustvrdio je, nije briga kako radi Vlada, za rast nezaposlenosti i za odlazak 30 tisuća mladih visokoobrazovnih ljudi. "Zar opet još jedan egzodus? Zar su za to poginuli naši prijatelji u Domovinskom ratu da Hrvatska bude po mjeri onih koji je nikada nisu htjeli niti željeli, za Hrvatsku koju neki tamo proglašava slučajnom državom?" upitao je Karamarko i poručio: "Možda njemu, ali meni nije."

Uoči predizbornog skupa na zamolbu novinara, Karamarko je komentirao Josipovićeve izjave da HDZ ne radi dobro posao oporbe te da njega svojim istupima često gura u tu poziciju.

Karamarko je rekao kako se od predsjednika Republike očekuje da se brine o funkcioniranju sustava, ali Josipović već tri godine ne primjećuje da je Vlada "disfunkcionalna i da ništa nije napravila na planu gospodarstva". Dodao je da Vlada ne radi ništa na tome kako bi građani počeli bolje živjeti, da ne radi na projektima iz EU fondova i zaustavljanju iseljavanja mladih. Od Josipovića se ne traži da bude oporba jer on to očito ne zna biti, nego da radi svoj posao, ali kako ga ne radi, treba biti kažnjen na izborima, rekao je i ocijenio "jadno bi prošla ova država kad bi on bio oporba".

"HDZ je dokazao kakva je oporba kroz pobjede u zadnje 2,5 godine. Mi smo najjača hrvatska stranka koja će uskoro pobijediti na parlamentarnim izborima i - ako Bog da - uskoro i na predsjedničkim izborima", zaključio je Karamarko. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene