Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez ultimatuma Srbiji

Grabar Kitarović u posjetu Hrvatima u Vojvodini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izjavila je u Subotici da Srbiji neće biti postavljani ultimatumi, ali da ona mora potpuno provesti međudržavni sporazum dvije zemlje u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine ukoliko želi nastaviti pristupne pregovore s EU.

"Definitivno ćemo ustrajavati na zahtjevu da se provedu preuzete obveze Srbije u području ljudskih i manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ali i kada je o drugim otvorenim pitanjima riječ - pitanju nestalih i razgraničenja", izjavila je kandidatkinja HDZ-a tijekom posjeta sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) u Subotici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sama objavila Kolinda prestigla Ivu! Slika nije dostupna Dobili brojne pozive Građanima stižu neprimjerene poruke: Josipovićev stožer zbog njih prozvao HDZ!

Ona je u prostorijama stranke razgovarala s vojvođanskim Hrvatima i predstavnicima njihovih institucija u Srbiji, kojima je poručila da ih je došla podržati, čuti njihove probleme, ali i zatražiti potporu na predstojećim predsjedničkim izborima.

Kolinda Grabar Kitarović pozvala na obnovu jedinstva

"Obećavam da ću se od prvoga dana iskreno i potpuno zalagati za vas u razgovorima s predstavnicima državnih vlasti Srbije i ta pomoć neće biti samo deklarativna, kakvu nude sadašnja hrvatska vlada i predsjednik", poručila je Kolinda Grabar Kitarović.

Upitana o premijerovom bojkotu summita šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe s Kinom u Beogradu, ona je rekla da "u jednu ruku podržava takvu odluku zbog neograđivanja Srbije od Šešeljevih izjava", ali i da joj je "žao što zbog toga pate naši odnosi s Kinom".

Predsjednik DSHV-a Petar Kuntić pozvao je Hrvate u Vojvodini da glasuju za Kolindu Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima zbog uvjerenja da će se ona, kao kandidatkinja HDZ-a, odista zalagati za ovu zajednicu.

"Za ovih 25 godina koliko postojimo, uvidjeli smo da HDZ najbolje razumije probleme Hrvata u Srbiji, i zato podupiremo njihove kandidate", izjavio je Kuntić.

On je rekao da hrvatska manjina najviše problema ima sa zastupljenošću u parlamentarnim i državnim tijelima Srbije, ali i da trenutačno nedostaje jasna i konkretna potpora matične Hrvatske te da očekuju da se to promijeni.

Kolinda Grabar Kitarović prvi je predsjednički kandidat uopće koji je u sklopu izborne kampanje posjetio vojvođanske Hrvate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene