Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović sukobili su se odgovarajući na pitanje o ostavi vlade.


'Ako postanete predsjednikom smatrate li da vlada mora odmah dati ostavku', pitao je Mislav Bago Kolindu Grabar Kitarović tijekom sučeljavanja na Novoj TV.

Vezani članci Slika nije dostupna Mislav Bago na ekranima diljem svijeta Slika nije dostupna FOTO Uoči najvažnije debate - Kandidati stigli na Novu TV

Burna rasprava - Grabar Kitarović: Ja ne znam lagati; Josipović: Ja sebe ne smatram lašcem

'Namjera mi je surađivati s vladom. Ja nisam osoba koja voli konflikte. Želim sjesti s Milanovićem i inicirati sjednicu Vlade na kojoj će se raspraviti o stanju hrvatskog gopsodarstva, o socijalnom stanju, o problemima ovrha, o problemima ljudi, što Vada na to namjerava napraviti. Ako nemaju izlaz i tog stanja onda mislim da je vrijeme da se prekine agonija što prije i da dođe netko drugi. Međutim to nije nikakvo ideološko pitanje. To je čisto praktično pitanje. Bit ću izvanstranačka i prema svakoj ću se vladi ponašati jednako', rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Vaš stav - vlada, ako vidite da ne ide, odmah na izbore ili čekati, pitanje je na koje je morao odgovoriti i Ivo Josipović.

'Prvo morate razumjeti poziciju predsjednika. Ja sam surađivao s vladom Jadranke Kosor. Stanje njene Vlade je bilo i teže nego što je ovo sad, imali smo demonstracije po cesti. Nisam zazivao izbore jer to nije funckija predsjednika. Predsjednik mora surađivati s Vladom i biti joj podrška. Bio sam suradnik vlade gospođe Kosor, sada sam gospodina Milanovića. Jer miješajući se u parlamentarnu demokraciju kršite ustav gospođo Grabar Kitarović i ne možete vi zazivati kao predsjednica izbore, izvanredne izbore, to nije vaš posao', okrenuo se Josipović prema kandidatkinji HDZ-a.

'Oprostite, temeljem ustava obveza je predsjednika brinuti o funkcioniranju, normalnom i usklađenom funkcioniranju poluga državne vlasti. Ako one ne funkcioniraju, kao što danas ne funckionira vlada Zorana Milanovića, jer jednostavno nije sposobna ni spremna u ovom trenutku izvući zemlju iz krize, onda je obveza predsjednika upozoriti na to, u najmanju ruku inicirati tu sjednicu vlade i onda reći 'gospodo razmislite o prijevremenim izborima i zaustavite tu agoniju'', rekla je Grabar Kitarović.

'Sad smo već malo ublažili stavove', odgovorio joj je Josipović i nastavio: 'Pročitajte Ustav, u njemu se nigdje ne govori da predsjednik države može tražiti ostavku Vlade. To ne postoji', poručio je.

'Ne postoji, ali ponavljam odredbu kojom predsjednik države predstavlja Republiku Hrvatsku u zemlji i nozemstvu, brine za usklađeno djelovanje i funckioniranje državne vlasti kao i za nacionalnu sigurnost. Gospodarska kriza često vodi i u krizu nacionalne sigurnosti', rekla je Grabar Kitarović.

'Jako dobro sam proučila zakone i Ustav'

'Evo opet jedna netočnost i nepoznavanje ustava. O nacionalnoj sigurnosti suglasno po Ustavu brinu predsjednik republike i predsjednik vlade, uključivši sazivanje, sadržaj i zaključke Vijeća za nacionalnu sigurnost', rekao je Josipović, nakon čega ga je Grabar Kitarović upitala koliko je puta sazvao Vijeće za nacionalnu sigurnost 'da bi raspravljao o pitanjima gospodarskog i socijalnog stanja u Republici Hrvatskoj i činjenici da upravo teško gospodarsko i socijalno stanje može voditi i u nacionalnu, odnosno sigurnosnu krizu'.

'Ja vas molim, uzmite zakon i uzmite Ustav. I vidjet ćete što je po zakonu i Ustavu predmet sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Vrlo je teško raspravljati s gospođom koja ne poznaje ni Ustav ni zakon zemlje kojoj hoće bit predsjednica', zaključio je Josipović.

'Gospodine Josipović, molim vas, prestanite mi docirati kao profesor. Jako dobro sam proučila i Ustav i zakone, konzultirala jako puno ljudi. I ono što mi je na prvom mjestu jesu interesi građana i države, a ne kako tko tumači Ustav. Odgovorno tvrdim da se može sazvati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Ona raspravlja o pitanjima nacionalne sigurnosti, ali gospodarska kriza svakako je pitanje nacionalne sigurnosti', rekla je Grabar Kitarović Josipoviću.

'Netočno', poručio je na kraju Josipović.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju