"Hrvatska se nalazi u izvanrednom demografskom stanju, jer odlaze cijele obitelji. Uskoro nećemo imati dovoljno radne snage, a bez ljudi, nema ni zemlje, jer neku zemlju čine ljudi", izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Galerija


U izjavi nakon sastanka s njemačkim predsjednikom Frank-Walter Steinmeierom koji je u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, predsjednica je naglasila:

Vezani članci Mate Laušić (Dnevnik.hr) Škoro bi ukinuo ljetovanje u državnim rezidencijama, stručnjak za sigurnost objasnio zašto to ipak ne bi bilo dobro Arhiva, Milan Kujundžić i Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Grabar-Kitarović sazvat će izvanrednu sjednicu Sabora o Kujundžićevoj smjeni ako Ustavni sud tako odluči

"Jedan od razloga što ljudi odlaze je ta što uživaju slobodu kretanja i to je trend koji imaju i druge države“, kazala je i odmah dodala kako je mobilnost, posebno mladih, dobra.

Ohrabruje mlade da odlaze, primjerice na školovanje, ali da se onda vraćaju. Ipak, napominje kako moramo stvoriti uvjete kakvi postoje u zemljama u koje mladi odlaze.

Predsjednica je podsjetila na svoje demografske mjere te naglasila kako su neke prihvaćene i implementirane, dok su drugi prijedlozi dugoročni. Ipak, kaže kako veseli činjenica da se val iseljavanja usporava.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier odgovorio je na pitanje o Brexitu.

"U ovom trenutku se još možemo nadati da će doći do odluka o produljenju Brexita. Hoće li postojati i završna odluka o ovom zahtjevu za produljenje, ne znamo, no kancelarka Angela Merkel je izjavila da je Njemačka spremna razmišljati o produljenju, ali hoće znati što Velika Britanija misli o uvjetima izlaska i hoće li se UK složiti oko toga.

I mi iščekujemo što će se dogoditi. Odluke trebamo brzo", naglasio je. I hrvatska predsjednica očekuje ishod Vijeća EU. "Moramo poštivati izborne rokove i izbore raspisati u zakonskom roku bez obzira na ishod Brexita, kaže Grabar-Kitarović.

Nova afera ministrice Žalac: "Polako, polako, ima tko brine o svemu"