Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neprovođenje odluke arbitražnog suda u roku od šest mjeseci moglo bi izazvati incidente i sukobe te ugroziti moralni autoritet osnivača procesa Brdo-Brijuni, rekao je slovenski predsjednik, a njegova hrvatska kolegica ustraje na tome da je arbitraža o granici kompromitirana i vjeruje da prijateljske zemlje spor mogu riješiti bilateralno.


Iako su potvrdili da arbitraža nije bila tema razgovora, predsjednici Borut Pahor i Kolinda Grabar-Kitarović morali su na summitu Brdo-Brijuni koji okuplja lidere u regiji komentirati različita stajališta dviju država o graničnoj arbitraži.

Vezani članci Ilustracija Ustavni sud susjedne države: Odluka o PC uvjetu za rad u državnim službama je neustavna. Cijepljenje ne može biti obvezujuće Ilustracija (Foto: Pixsell, Duško Jaramaz) Prva doživotna zatvorska kazna u susjednoj državi: Zbog raskida i podjele imovine, pred djetetom ubio bivšu partnericu i njezine roditelje

"Ako do implementacije presude ne bi došlo, stanje bi na terenu moglo prerasti u incidente i konflikte, a to nijedna strana ne želi, a mislim da ne želi niti međunarodna zajednica", upozorio je Pahor na konferenciji za novinare.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je nadu da neće biti incidenata između dvije prijateljske države, koje su vezane u mnogim područjima djelovanja.

"Najvažnije je zadržati prijateljske odnose, a Hrvatska ne negira da granični prijepor postoji", kazala je.

Odluka stiže uskoro

Odluku arbitara Pahor očekuje uskoro i ona se mora implementirati u roku šest mjeseci, rekao je i upozorio da bi neuvažavanje presude arbitraže značilo da je doveden u pitanje autoritet Slovenije i Hrvatske da vode inicijativu Brdo-Brijuni jer bi bio ugrožen njihov "moralni autoritet".

Dvije zemlje potpisale su 2009. sporazum koji Ljubljana još drži važećim i ističe da će presudu trebati provesti, a Zagreb ustraje na tome da je arbitraža nepovratno kompromitirana zbog čega je Hrvatska izašla iz procesa i nudi bilateralne razgovore za rješenje spora.

"Cilj arbitražnog sporazuma bio je plemenit, a arbitri su ocijenili da se on može nastaviti i zaključiti unatoč prekršaju koji su međusobnoj komunikaciji imali prijašnji slovenski arbitar na sudu i tadašnja službenica u slovenskom ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik", rekao je Pahor.

Po njegovu mišljenju protekle godine pokazale su da je postizanje bilateralnog sporazuma o graničnom prijeporu nemoguće postići, pa dvije države imaju odličnu priliku da taj spor ostave iza sebe uvažavanjem presude arbitara.

Grabar-Kitarović podsjetila je da se u vrijeme kad je arbitražni sporazum potpisan nije moglo predvidjeti što će se vezi s njim događati i da će biti prekršen te da nitko u Hrvatskoj ne bi pristao na implementaciju neke odluke koja Hrvatskoj nije prihvatljiva.

Presudu trebati primijeniti, ali se može razgovarati o tome kako je primijeniti na pravi način, rekao je Pahor.

Europska unija neće riješiti nestabilnost regije

Na pitanje što misli o problemu koji Sloveniji i Hrvatskoj predstavlja neriješeni granični spor, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier kazao je da je pozicija Njemačke bazirana na međunarodnom pravu, da je njezin interes kao i interes EU-a stabilnost regije.

"Nadam se da će se dobri i prijateljski odnosi dviju država nastaviti i da se ta situacija neće pretvoriti u sukob", kazao je Steinmeier.

Grabar-Kitarović također je upozorila na interese da se u "vakuumu" koji je na jugoistoku Europe nastao rezerviranijim stavom EU-a prema proširenju, te akcijama s osobinama "hibridnog rata" odnosi među državama u regiji oslabe kako bi se "dokazalo" da države u nestabilnoj regiji nisu sposobne za reforme i uključenje u euroatlantske integracije te da EU nestabilnost regije nije sposobna riješiti. (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju