Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Proces reformi i približavanja svih zemalja jugoistoka Europe treba ubrzati i biti u stalnom fokusu Europske Unije koju će integracija svih tih zemalja upotpuniti i ojačati, stoji u izjavi summita Brdo-Brijuni koju su u subotu predstavili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te Njemačke Frank-Walter Steinmeier.


Deklaracija je donesena na Brdu kod Kranja, na plenarnom godišnjem zasjedanju lidera jugoistočne Europe iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Albanije koji su uključeni u slovensko hrvatsku inicijativu Proces Brdo-Brijuni.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda nikad popularnija na društvenim mrežama, njezine nove fotke svi su jedva dočekali: "Ljepotice naša!" Slika nije dostupna 'Sudište traži jednu finu, laganu izlaznu strategiju iz postupka'

Zemlje regije pozivaju se da se suzdrže od "nacionalističke i zapaljive retorike" i da je izbjegavaju u odnosima između država i u odnosima unutar država. Umjesto toga treba poticati suradnju i dijalog, stoji u izjavi.

Njemački predsjednik Steinmeier sudjelovao je na summitu kao gost iz najjače članice EU-a koja vodi i komplementarnu "berlinsku inicijativu", usmjerenu na jačanje regionalne suradnje.

Proces Brdo-Brijuni pokrenule su 2013. godine Hrvatska i Slovenija u svrhu jačanja suradnje i povjerenja u regiji, te ubrzanja puta prema EU onih država koje još nisu u EU.

Skorašnji ulazak u EU nije izgledan

Slovenski mediji ocijenili su da je i samo održavanje sastanka velik uspjeh jer okuplja lidere zemalja od kojih su neke politički nestabilne. Otkrivaju da se ove godine summit održava u Sloveniji iako je kao domaćin bila predviđena Makedonija iz koje je prije skoro dva mjeseca došla molba da se izabere drugo mjesto s obzirom na krizu koja je nedavno kulminirala i ovih dana završena je formiranjem nove vlade.

Slovenski diplomatski izvori upozorili su da unatoč europskoj perspektivi koja je obećana zemljama u regiji koje još nisu članice skorašnji ulazak nije izgledan zbog Brexita i drugih problema EU-a, no da treba jačati povjerenje i dijalog na području zapadnog Balkana, inzistirati na potrebnim reformama, ali i rješavanju otvorenih pitanja koje među državama još postoje.

Susret na Brdu kod Kranja u okviru slovensko-hrvatske inicijative za Steinmeiera je prva mogućnost da se u funkciji predsjednika Njemačke sretne s Aleksandrom Vučićem koji prvi put u inozemstvu nastupa u funkciji predsjednika Srbije. Slovenski mediji podsjetili su da Vučićev prethodnik Tomislav Nikolić nije bio osobito aktivan na međunarodnom planu, a da odnosi starog srbijanskog predsjednika s kolegama u susjedstvu nisu bili najbolji. (HINA)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju