Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi plan

Britanska premijerka Theresa May zatražila odgodu Brexita do 30. lipnja

Theresa May (Foto: AFP)
Theresa May (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Theresa May (Foto: AFP) Theresa May (Foto: AFP) Foto: Afp Theresa May u parlamentu (Foto: AFP) Theresa May u parlamentu (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Britanska premijerka Theresa May (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Britanska premijerka Theresa May zatražila je odgodu Brexita do 30. lipnja.

"Kao premijerka nisam spremna odgoditi Brexit poslije tog datuma", izjavila je Theresa May u parlamentu, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

Njezin ured objavio je pismo o zamlbi odgode izlaska Velike Britanije iz Europske unije upućeno predsjedniku Vijeća EK-a Donaldu Tusku.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da planira od parlamenta zatražiti da glasa po treći put o sporazumu o razdruženju koje je postigla s Bruxellesom.

S druge strane, Komisija objašnjava da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s "dvojnim" izborom – kratkom odgodom Brexita od 29. ožujka do 23. svibnja ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine, a Britanija bi imala obvezu 23. svibnja održati izbore za Europski parlament.

"Bilo koje produljenje koje bi se ponudilo Ujedinjenoj Kraljevini trajalo bi ili do 23. svibnja ili znatno dulje, s obvezom održavanja europskih izbora. To je jedini način da se zaštiti funkcioniranje europskih institucija i njihova sposobnost donošenja odluka", stoji u bilješci o Brexitu koju je na uvid dobio Reuters.

Summit EU-a

Prema prijašnjem dogovoru, Velika Britanija trebala bi napustiti EU 29. ožujka, no britanski parlament već je dva puta odbio prijedlog sporazuma o Brexitu s EU-om koji je ispregovarala premijerka. May je nakon toga odlučila zatražiti odgodu.

Britanski su mediji u srijedu ujutro javili, pozivajući se na vladine izvore, da će premijerka u pismu zatražiti kraću odgodu Brexita.

Brexit će biti glavna tema dvodnevnog summita čelnika EU-a koji počinje u četvrtak popodne. To će biti prva točka dnevnog reda.

Čelnicima 27 zemalja članica najprije će se obratiti britanska premijerka May, koja će zatim napustiti prostoriju kako bi 27-orica mogli nastaviti raspravu o britanskom zahtjevu. Sada se zna da će to biti zahtjev o odgodi.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u srijedu ujutro za njemački radio kako ne očekuje odluku o Brexitu na ovom summitu te najavio mogućnost sazivanja novog summita sljedeći tjedan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene