Iza Predsjednice je turneja po Južnoj Americi nakon koje je kratko bila i u Njemačkoj. Već u ponedjeljak seli ured u Karlovac, no neće se baviti samo lokalnim temama.

Galerija


Državni vrh sastat će se dva puta ovog tjedna. U ponedjeljak u popodnevnim satima tema će biti Rusija, a u utorak Vijeće za obranu, zbog odluke o kupnji vojnih aviona - koja je u samoj završnici.

Vezani članci Jan Hamacek i Andrej Babis Rusija poručila da će odgovoriti na protjerivanje diplomata iz Češke: ''Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje da shvate svoju odgovornost'' Aleksej Navaljni Rusija neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru: "Ponaša se kao huligan koji želi pozornost. Jedan dan ga boli ruka, drugi noga..."

Hoće li Hrvatska odrediti diplomatske sankcije prema Rusiji, pitanje je koje će se sutra naći pred državnim vrhom. O tome razmišljaju i članice EU-a koje su stale uz Britaniju koja je zbog trovanja ruskog špijuna i njegove kćeri optužila Rusiju.

Predsjednica će, doznajemo, poštovati odluku Vlade. Iako je njezin poziv ruskom predsjedniku Putinu, u danu kad je premijer zajedno sa šefovima EU-a razmatrao problem Rusije, zbunio javnost.

Odluka o sankcijama, tvrdi bivši veleposlanik u Rusiji Božo Kovačević, za članice EU-a nije striktno obvezujuća.

"Svaka država će ovisno o svojim interesima i stanju odnosa sa Rusijom donijeti odgovarajuće odluke. A koliko sam razumio našeg premijera on je rekao da Hrvatska neće zaoštravati odnose sa Rusijom. Međutim ovo je prilika da se premijer i predsjednica jednom napokon dogovore kako će voditi vanjsku politiku", kaže Kovačević.

Još je jedna velika odluka pred državnim vrhom. Kupnja borbenih aviona. I dalje su prva opcija oni izraelski. Sastaje se Vijeće za obranu, a odluka bi mogla biti već u četvrtak na Vladi. Izraelski avioni stari su 30 godina, kaže vojni analitičar Igor Tabak, teško ih je uspoređivati s ponudama za nove avione.

"U momentu kad imamo avione koji su živi muzej s jedne strane, može se reći sve što je iole novije je bolje. S druge strane činjenica je da Izrael izuzetno aktivno koristi svoje borbeno zrakoplovstvo ono je vrlo često u ratnim djelovanjima, ako su one dulje rabljene to može biti izvor jako velikih izazaova", ističe Tabak

A upravo u Izraelu od kojeg planiramo kupiti avione nemamo veleposlanika. Tamo je otpravnik poslova. To je još jedna tema koju premijer i predsjednica trebaju zatvoriti. Nije Izrael jedini.

Rotaciju čeka više od trideset šefova diplomatskih misija. Među njima i Australija, BIH, Kina, Poljska, Slovačka, Španjolska, Argentina, Švicarska, Turska i brojne druge zemlje.

Odluke državnog vrha (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Odluke državnog vrha (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Stav predsjednice je u tom pogledu potpuno jasan i transparentan. Zalaže se za žurno imenovanje veleposlanika i drugog diplomatskog osoblja, posebno u onim zemljama s kojima imamo povijesno dobre diplomatske odnose, ali i interese za stratešku suradnju u različitim područjima", stoji u priopćenju Ureda Predsjednice Republike.

Odluke državnog vrha (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Odluke državnog vrha (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Iz Vlade odgovaraju da je sve strateški bitno poput SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Mađarske, Srbije, Crna gore, NATO-a, imenovano.

Ovo je drugi krug i do ljeta će, rečeno nam je u Vladi, sve biti riješeno.