Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se sjednica Vijeća za obranu

Zašto još nema odluke o kupnji aviona? Predsjednica je spremna, a ministar poručuje: "Nadam se skoro..."

Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/2 >>
SDP-ov saborski zastupnik Franko Vidović izrazio je zabrinutost oko nabave borbenih zrakoplova.

Tvrdi kako se na to predugo čeka, a cijeli postupak nabave naziva čudnim. Tvrdi kako je objavljen natječaj kada se još nije ni znalo koliko Hrvatska za njih može odvojiti te je trajao samo tri mjeseca. Kaže kako SDP podupire kupnju zrakoplova, ali cijeli proces smatraju netransparentnim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tajnost podataka Održana sjednica Odbora za obranu o kupovini aviona, sudionici morali ostaviti mobitele na ulasku: "Odluku donosimo u petak" Slika nije dostupna neumorno su upozoravali Objavljen i drugi e-mail upozorenja Amerikanaca oko nabave izraelskih F-16, u njemu poslali i zanijekani non-paper

„U projekciji proračuna za MORH se vidjela visina sredstava. 2018. će Hrvatska izdvojiti 350 milijuna kuna, 2019. 360 milijuna kuna i 2020. planirano 370 milijuna kuna. Zašto je bio zajednički natječaj za nove i stare avione? Trebalo ga je odvojiti jer jedni ne mogu konkurirati drugima. jasno je da su novi avioni skuplji, ali ej jasno i da oni imaju bolju tehnologiju, mogu biti duže vremena u eksploataciji od polovnih aviona“, kaže SDP-ovac Franko Vidović.

Predsjednica ne zna kada će biti odluka

Odluku o nabavi aviona komentirali su i predsjednica Grabar-Kitarović i ministar obrane, Damir Krstičević. Ministar tvrdi da smo u procesu. Natječaj je proveden, a sada se čeka sjednica Vijeća za obranu. Kada će ona biti - ni sama Predsjednica ne zna.

Ja sam spremna. Kad god Vlada predloži, spremna sam za sjednicu Vijeća za obranu. Sutra putujem, nema me desetak dana, znači sljedećih 10 dana sigurno ne, ali evo, kad god predsjednik Vlade bude spreman, ja sam sa svoje strane spremna da se nađemo i da raspravimo o tome“, kazala je Predsjednica.

Drugi korak - Vijeće za obranu

Ministar obrane Damir Krstičević kaže kako je Vijeće za obranu drugi korak u procesu donošenja odluke.

„Tu je Predsjednica, premijer, sada su oni ti, da bude sastanak Vijeća za obranu, a kasnije Vlada ta koja donosi odluku. Ja se nadam, vjerujem, da će se to skoro dogoditi“, kaže Krstičević.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene