Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Sanader

'Pred Hrvatskom je ulazak u NATO i završetak pregovora s EU-om'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Hrvatsku je 2009. iznimno važna jer je pred njom ulazak u NATO i završetak pregovora za ulazak u Europsku uniju, a hrvatsko članstvo u EU-u ne bi smjelo ovisiti o graničnom sporu sa Slovenijom, koji ne treba rješavati politički, nego pred međunarodnim sudom, rekao je danas u Rimu hrvatski premijer Ivo Sanader.

'Time ćemo ostvariti svoj san od prije dvadesetak godina, odnosno da kao samostalna država Hrvatska postane punopravna članica tih demokratskih euro-atlantskih asocijacija', rekao je Sanader u govoru koji je održao profesorima, studentima i gostima na sveučilištu 'La Sapienzi' u Rimu.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Govoreći o hrvatskom putu prema NATO-u i Europskoj uniji, hrvatski je premijer ustvrdio kako Hrvatska ne može prihvatiti da članstvo u EU ovisi o otvorenom bilateralnom graničnom pitanju sa Slovenijom. 'Riječ je o dvama različitim procesima koji se ne smiju miješati', kazao je Sanader, dodavši kako je upravo Slovenija ušla u EU s istim otvorenim pitanjem.

>> 'Slovenija obustavlja rad povjerenstva za arbirtažu'

Po njegovim riječima ako je Slovenija mogla ući u Europsku uniju s istim otvorenim pitanjem, ne vidi razloga zašto to ne bi mogla i Hrvatska. Uostalom, dodao je, Europska unija je osnovana upravo zato da granice ne budu više mjesto sukoba, već mjesto suradnje. 'Ne prihvaćamo nikakvo političko crtanje granica. Granično pitanje treba riješiti logikom zakona pred međunarodnim sudom', naglasio je Sanader.

Odgovarajući na pitanje nazočnih Sanader je još jednom izrazio uvjerenje kako će Hrvatska 3. travnja na summitu u Strasbourgu i Kehlu postati članica NATO-a.

Sveučilište 'La Sapienza' u Rimu jedno je od najvećih u Europi, a pohađa ga oko 150 tisuća studenata. Prije Sanaderova govora rektor Zagrebačog sveučilišta Aleksa Bjeliš i rektor "La Sapienze" Luigi Fratti potpisali su sporazum o suradnji dvaju sveučilišta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene