Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita djece od pirotehnike

Pravobraniteljica za djecu apelira na roditelje i odrasle: "Petarde nisu igračke!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je roditeljima i svim odraslima apel na povećani oprez i zaštitu djece od pirotehničkih sredstava koja mogu biti iznimno opasna za djecu.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević roditelje i ostale odrasle poziva da zaštite djecu od pirotehničkih sredstava.

Kako je napisala u svojem apelu, unatoč dugogodišnjem upozoravanju na opasnost i upućenim pozivima roditeljima i djeci na izbjegavanje upotrebe pirotehničkih sredstava, ovih dana ponovno svjedočimo njihovom učestalijem korištenju uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Nažalost, već stižu i vijesti o teškim ozljedama djece. Zato je važno uvijek iznova ponavljati da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva koja mogu biti vrlo opasna, osobito za djecu, te izazvati teške i trajne posljedice", navodi.

"Petarde, prskalice, rakete i slična sredstva djeci mogu izgledati privlačno, njihovi bučni i svjetlosni efekti mogu za njih predstavljati uzbuđenje, ali djeca sama ne mogu procijeniti opasnost pri uporabi niti pravilno postupiti u slučaju nesreće. Stoga podsjećamo da su djeca posebno ranjiva skupina i da im roditelji ne bi trebali kupovati pirotehnička sredstva, niti dopuštati da ih koriste bez nadzora", dodaje u svojem apelu pravobraniteljica.

Inače, opasna sredstva kojima se djeca ozljeđuju u najvećem broju slučajeva su petarde, a najčešće vrste ozljeda su opekotine, no, događaju se i mnogo teže ozljede i stradanja djece. Stoga i ove godine pravobraniteljica za djecu upućuje poziv roditeljima na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece na takav način.

Pročitajte i ovo Petarde, ilustracija - 1 Petarde nisu igračke! Pri eksploziji pirotehničkog sredstva teško stradalo dijete, iz policije poslali oštro upozorenje: "Vodite računa o sigurnosti djece"

Pročitajte i ovo Dino Salatović LIJEČNICI UPOZORAVAJU Ožiljci koji ne nestaju: "Mama me poslala da naložim vatru. Ne znam što mi je došlo, uzeo sam kanistar goriva i ubacio u peć... Nisam uopće osjećao da gorim"

"Pozivamo i sve odrasle, koji će u razdoblju kad je to dopušteno koristiti pirotehnička sredstva, da u svakom trenutku osobito vode računa da svojim ponašanjem ne ugroze djecu ni druge oko sebe", poručila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene