Helenca Pirnat Dragičević (Foto: Robert Anić/PIXSELL)
Helenca Pirnat Dragičević (Foto: Robert Anić/PIXSELL) Foto: Robert Ani?/PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je roditeljima i svim odraslima apel na povećani oprez i zaštitu djece od pirotehničkih sredstava koja mogu biti iznimno opasna za djecu.


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević roditelje i ostale odrasle poziva da zaštite djecu od pirotehničkih sredstava.

Kako je napisala u svojem apelu, unatoč dugogodišnjem upozoravanju na opasnost i upućenim pozivima roditeljima i djeci na izbjegavanje upotrebe pirotehničkih sredstava, ovih dana ponovno svjedočimo njihovom učestalijem korištenju uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

"Nažalost, već stižu i vijesti o teškim ozljedama djece. Zato je važno uvijek iznova ponavljati da pirotehnička sredstva nisu igračke, već eksplozivna sredstva koja mogu biti vrlo opasna, osobito za djecu, te izazvati teške i trajne posljedice", navodi.

"Petarde, prskalice, rakete i slična sredstva djeci mogu izgledati privlačno, njihovi bučni i svjetlosni efekti mogu za njih predstavljati uzbuđenje, ali djeca sama ne mogu procijeniti opasnost pri uporabi niti pravilno postupiti u slučaju nesreće. Stoga podsjećamo da su djeca posebno ranjiva skupina i da im roditelji ne bi trebali kupovati pirotehnička sredstva, niti dopuštati da ih koriste bez nadzora", dodaje u svojem apelu pravobraniteljica.

Inače, opasna sredstva kojima se djeca ozljeđuju u najvećem broju slučajeva su petarde, a najčešće vrste ozljeda su opekotine, no, događaju se i mnogo teže ozljede i stradanja djece. Stoga i ove godine pravobraniteljica za djecu upućuje poziv roditeljima na pojačanu pažnju i preventivno djelovanje kako bi se na najmanju mjeru smanjila mogućnost ozljeđivanja djece na takav način.

Petarde, ilustracija - 1 Pri eksploziji pirotehničkog sredstva teško stradalo dijete, iz policije poslali oštro upozorenje: "Vodite računa o sigurnosti djece"

Odjel za opekline i plastičnu kirurgiju u Klaićevoj bolnici - 2 Ožiljci koji ne nestaju: "Mama me poslala da naložim vatru. Ne znam što mi je došlo, uzeo sam kanistar goriva i ubacio u peć... Nisam uopće osjećao da gorim"

"Pozivamo i sve odrasle, koji će u razdoblju kad je to dopušteno koristiti pirotehnička sredstva, da u svakom trenutku osobito vode računa da svojim ponašanjem ne ugroze djecu ni druge oko sebe", poručila je pravobraniteljica Pirnat Dragičević.