Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Ožiljci koji ne nestaju: "Mama me poslala da naložim vatru. Ne znam što mi je došlo, uzeo sam kanistar goriva i ubacio u peć... Nisam uopće osjećao da gorim"

Dino Salatović
Dino Salatović DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dino Salatović Galerija 1/1 >>
Liječnici godišnje od opeklina liječe oko 3000 djece i mladih, zbog čega upozoravaju da se opekline lako mogu dogoditi, no većina ih se može spriječiti. Skrenuli su pozornost na izvore opasnosti i objasnili što učiniti kad do opekline dođe.

Prošlo je 11 godina, ali Dino Salatović dobro se sjeća tog dana.

"Mama je gledala serije pa je mene poslala da ložim vatru. Ja ne znam što mi je uopće došlo u glavi. Samo sam uzeo taj kanistar goriva za motornu pilu i ubacio u centralnu peć na žar. I samo je eksplodirala. Nisam uopće osjećao da gorim, samo sam čuo i vidio vatru", rekao je Salatović.

"U tom trenutku kad sam gorio sjetio sam se te scene iz crtića, baš je bilo kako postupiti kad goriš. Sjetio se da se moraš bacit dole na pod i vrtjeti da se ugasiš", dodao je.

Vatru je ugasila njegova majka, pokrivajući ga dekama. No tek je tada krenula borba. Opečeno mu je 80 posto kože. U bolnici je proveo 11 mjeseci, a u narednim godinama prošao je, kaže, više od 100 operacija.

U prosjeku svake godine četvero djece smrtno strada

Liječnici svake godine liječe oko 3000 djece s opeklinama, a u bolnici ih završi oko 250. U prosjeku četvero djece smrtno strada, a desetak ih završi s teškim tjelesnim invaliditetom.

"Naši su najčešći pacijenti u dobi do pet godina života i najčešće stradaju u obiteljskom domu u obiteljskom okruženju, recimo u kuhinji", kaže Zoran Barčot, doktor Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Pročitajte i ovo Inina plinska platforma uspostavljena sigurna zona Treći dan od misterioznog nestanka Ivane D: U potragu za metalnom grdosijom u blizini Brijuna krenut će i robotska ronilica

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prva količina za mjesec dana Za domove za starije i druge socijalne ustanove... Grad Zagreb dobio gotovo 18.000 brzih antigenskih testova

Osim vatre, električne struje, kiseline, u ovo predblagdansko vrijeme prijetnju predstavljaju i petarde. Problem neće biti lakše opekline koje se mogu liječiti kod kuće, ali zbog onih dubokih mogli biste završiti u bolnici.

"Prvu pomoć najbolje je pružiti na licu mjesta: hladnom vodom oko 15 minuta zalijevati opeklinu ili staviti pod slavinu, zamotati sterilnu kompresu i uputiti se u najbližu kiruršku ustanovu koja može pružiti skrb", rekao je Barčot.

Po kvaliteti liječenja opeklina naši su liječnici u samom svjetskom vrhu. Zahvaljujući njima Salatović danas ima normalan život, a ožiljci su mu ostali kao trajni podsjetnik na opasnost.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene