Obavijesti Pretražite Navigacija
Sporna izjava u Saboru

Pravobraniteljica prozvala Zekanovića zbog "morbidnog showa": "I političari moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi"

Anka Slonjšak
Anka Slonjšak Foto: Damjan Tadic/Cropix
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak pozvala je na odgovornost zastupnika Hrvoja Zekanovića (HDS) koji je nedavno pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskome saboru nazvao ''morbidnim showom''.

Pravobraniteljica je u priopćenju podsjetila da je Zekanović u četvrtak u Saboru, prilikom prvog čitanja i rasprave o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji, poručio kako ''jedini koji danas ljagu mogu isprati sa svog imena su kolege iz oporbe zbog onog morbidnog showa koji su imali prije dva tjedna ovdje, kada su doveli i manipulirali roditeljima i djecom''.

U Saboru se pretprošlog petka glasalo o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi bili obuhvaćeni i roditelji njegovatelji. Sa 77 glasova prihvaćeno je da se Zakon ne mora mijenjati odmah, što je rasplakalo članove Udruge Sjena koji su došli na Markov trg.

Slonjšak smatra da je Zekanovićeva izjava više upućena samoj oporbi, no ističe da je problematična formulacija "morbidnog showa''.

Jaka i izrazita obilježja diskriminacije

Pravobraniteljica precizira da izjava, ukoliko se pri tome aludira na samo pojavljivanje roditelja njegovatelja i djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ima jaka i izrazita obilježja diskriminacije.

''Korištenje prava na sudjelovanje i pojavljivanje u društvenom životu i pojavljivanje u medijima osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji na ravnopravnoj osnovi s drugima, a radi promicanja vlastitih interesa i prava, nije i ne smije s smatrati nikakvom vrstom performansa'', ocjenjuje pravobraniteljica.

Pročitajte i ovo Suzana Rešetar, udruga Sjena u saborskoj proceduri Udruge nezadovoljne zakonom o osobnoj asistenciji: "Nećemo odustati od borbe za naša zajamčena ljudska prava"

Dodaje da svi građani, pa tako i osobe s invaliditetom, trebaju imati jednake mogućnosti zalagati se svim legitimnim sredstvima za ostvarivanje svojih prava.

"Političari moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi"

''Mišljenja smo kako sve osobe koje javno istupaju, pa tako i političari, moraju preuzeti odgovornost za izgovorene riječi i shvatiti da neprimjerenim izražavanjem u javnom prostoru, bilo uvredljivim generalizacijama osoba s invaliditetom, bilo korištenjem degradirajuće terminologije, nanose veliku štetu dostojanstvu i ravnopravnom položaju osoba s invaliditetom u našem društvu'', navodi u priopćenju Slonjšak.

Pročitajte i ovo Provjereno: Kristina Gračaković - 1 TUGA KOJA SE MORA POTISNUTI Pokopala kćer, a dan nakon morala na burzu: "Ni jedna majka nije zaslužila prolaziti tako strašne stvari. U ponedjeljak je bila sahrana, u utorak sam već centar zvala"

Pravobraniteljica preporučuje da se rasprave, kada se progovara o osobama s invaliditetom, usmjere na planiranje aktivnosti za poboljšanje ionako dovoljno teškog položaja osoba s invaliditetom i povećanju njihove vidljivosti u zajednici, a ''ne dovođenje svega toga u pitanje''.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene