Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nezavidan položaj

Roditelji odgojitelji nastavljaju bitku: Podnesena ustavna tužba protiv presude o ukidanju mjere

Udruga roditelja odgojitelja
Udruga roditelja odgojitelja Foto: Boris Kovacev/Cropix
Roditelji odgojitelji podnijeli su tužbu Ustavnom sudu protiv presude Visokog upravnog suda o zakonitosti odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivica Lovrić izvijestio je u srijedu da je zajedno s predstavnicima roditelja odgojitelja podnio tužbu Ustavnom sudu protiv presude Visokog upravnog suda o zakonitosti odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje.

Visoki upravni sud odlučio je 27. veljače da je nova odluka Grada Zagreba o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje zakonita i time odbacio žalbe udruga roditelja odgojitelja, kojima će se naknada smanjiti na iznos minimalne plaće u Hrvatskoj od 1. travnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Demografskih mjera - nema" Slijedi li najesen u Zagrebu kaos? Već je ove godine bez vrtića ostalo najmanje 1300 djece, a rujan čekaju i roditelji odgojitelji

Osporenom su odlukom uvelike smanjena prava roditelja odgojitelja s krajnjom svrhom ukidanja mjere u skoroj budućnosti, rekao je Lovrić na konferenciji za novinare.

"Presudom su povrijeđena stečena prava roditelja odgojitelja, narušena su načela zabrane retroaktivnog djelovanja propisa, legitimnih očekivanja korisnika mjere, prava jednakosti i ravnopravnosti te se roditelje i djecu stavilo u nezavidan položaj u vidu njihove prilagodbe i budućnosti", ustvrdio je Lovrić.

Visoki upravni sud u svojem obrazlaganju nije slijedio ustaljenu ustavnopravnu praksu, kao ni pravnu doktrinu i ustaljene obrasce postupanja Europskog suda za ljudska prava u srodnim predmetima, dodao je.

Pročitajte i ovo Željka Markić iz udruge U ime obitelji Problemi roditelja odgojitelja Novi potez udruge U ime obitelji: "Tomašević u svojoj udobnoj fotelji priprema dopise za 5500 obitelji"

Grad Zagreb ovakvom je odlukom, pritom se pozivajući na uštede koje namjeravaju u budućnosti "pametnije" usmjeriti, doveo roditelje odgojitelje s više od troje djece, ali i širi krug svojih građana, u položaj pravne nesigurnosti i time narušio načelo vladavine prava, kaže Lovrić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene