Ilustracija - 4
Ilustracija - 4 Foto: Getty Images

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti.


Problemi u globalnim lancima opskrbe ne smiruju, dok se istovremeno sigurnosne zalihe proizvođača tope. Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola... Međutim, ljekarnici tvrde da nitko u konačnici nije ostao bez lijeka, piše Večernji list. 

U drugoj ljekarni kažu da nerijetko nekog lijeka nema u jednoj ljekarni, ali se kraćom potragom preko mrežnih grupa brzo pronađe u drugoj. To je, međutim, teže u manjim mjestima.

Iz HALMED-a kažu da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije. Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, iznosi Milka Kosanović iz HUP-a.

"S druge strane, svjedoci smo enormnih povećanja svih proizvodnih troškova: energije, transporta pa i ljudskih resursa", napominje. 

Upravo taj nerazmjer između cijena lijekova i troškova proizvodnje počinje uzorkovati i probleme u proizvodnji i opskrbi lijekovima.

Mnoge države u EU postale su svjesne ove problematike i ugroženosti opskrbe lijekovima te su hitno pristupile svojim proizvođačima lijekova kako bi zajedno pronašle modele koji bi jamčili sigurne opskrbe i ubrzano rade na pronalasku održivih modela, kaže M. Kosanović.

Dodaje kako su članicama HUP-ove Udruge proizvođača lijekova u zadnjih godinu dana troškovi transporta porasli do 160 posto, troškovi sirovina do 118 posto, troškovi rada do 110 posto, a troškovi energije do čak 330 posto.

Problemi i u Švicarskoj

I Švicarska se sučeljava s nestašicom nekih lijekova zbog teškoća u lancima nabave koje su izazvale mjere suzbijanja covida u Kini i rata u Europi, upozorila je u petak ljekarnička udruga .

"Najviše problema imamo s lijekovima za djecu, posebno sa sirupom za snižavanje temperature", rekao je Enea Martinelli iz pharmaSuissea za televiziju SRF.

"Ponestalo je i lijekova za krvni tlak, psihijatrijskih i lijekova za Parkinsonovu bolest", dodao je Martinelli.

Romana Jerković Iz Europarlamenta odgovaraju na izazov nestašice lijekova: ''Čovjek mora biti u središtu naših politika''

Situacija je dovela do toga da su liječnici u nekim slučajevima prisiljeni nabavljati lijekove iz inozemstva, rekao je u razgovoru za SRF predsjednik švicarske udruge ljekarnika.

Lijekovi/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) HZZO veledrogerijama uplaćuje 500 milijuna kuna, nestašice lijekova u bolnicama ne bi trebalo biti

Švicarska je sjedište velikih multinacionalnih farmaceutskih kompanija, poput Rochea i Novartisa.

S nestašicom lijekova suočava se i Njemačka. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju