Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

U Njemačkoj nedostaje mnogo lijekova, od onih koje gotovo svatko ima u kućnoj apoteci do onih koji su prijeko potrebni kod oboljenja opasnih po život.


Njemačka se u posljednje vrijeme nosi s velikom nestašicom lijekova. Uska grla u isporuci ugrozila su svež, čak i pacijente oboljele od teških bolesti.

Još u rujnu u ljekarnama je nedostajalo 250 lijekova, a s vremena na vrijeme nestašica zahvati i lijekove za raširene bolesti poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Nijemci neko vrijeme nisu mogli nabaviti ni lijek protiv bolova ibuprofen.

"U nestašici lijekova može biti opasno to što ponekad nemate alternativu za lijek koji nedostaje. U travnju i svibnju imali smo apsolutnu nestašicu tamoksifena protiv raka dojke. Za pogođene žene to je užasna vijest. Pacijenti nikad ne znaju kada će tempirana bomba eksplodirati, pa je njihovo zdravlje ugroženo", rekao je zamjenik predsjednika njemačkog udruženja farmaceuta Hans-Peter Hubmann.

Razlog problema je, navodi Fenix-magazin, smanjenje raznolikosti u Europi. Primjerice, sirupi za groznicu više se gotovo i ne proizvode u Europi. Samo jedan proizvođač ne može svojom proizvodnjom zadovoljiti potrebe.

Aktivni sastojci proizvode se na Dalekom istoku, uglavnom u Kini i Indiji. Tvornice su zatvorene zbog korone, onemogućen je transport, a rezultat svega je nestašica u Njemačkoj. Hubmann navodi da je rješenje ponovna proizvodnja aktivnih tvari u Europi.

Ilustracija EMA odobrila prilagođeno Pfizerovo cjepivo za djecu od pet i više godina

Trenutačno je u Njemačkoj problem nabaviti:

  • razne antibiotike, primjerice fenoksimetilpenicilin, koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija, ili sulfametoksazol, za borbu protiv upale pluća
  • razne lijekove za astmu
  • lijek za suhi kašalj
  • lijek za akutni infarkt miokarda, plućnu emboliju i moždani udar
  • sredstva za ublažavanje bolova, poput ibuprofena ili paracetamola
  • aktivne tvari za liječenje kožnih reakcija, npr. hidrokortizon
  • lijek za bolesti jetre
  • lijekove za pacijente s duševnim bolestima
  • analoge inzulina, kod šećerne bolesti

Provjereno: Djeca sa spinalnom mišićnom atrofijom - 2 Najskuplji lijek na svijetu nedostupan oboljeloj djeci: "Da je rođena negdje drugdje..."

Neki lijekovi nemaju alternative, za ostale je preporučeno potražiti savjet o alternativnom sredstvu kod liječnika i ljekarnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju