Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaklada Ana Rukavina u srijedu će održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u Osijeku.


Akcija će se odvijati od 10 do 17 sati na Trgu A. Starčevića. Svaki građanin, upisom u Registar postaje potencijalni darivatelj te ovim činom građanske solidarnosti može spasiti nečiji život. Osječani su se na prijašnjim akcijama upisa u Registar pokazali iznimno osviještenima, pa je tako u Osijeku prikupljeno najviše uzoraka krvi po jednoj akciji od svih hrvatskih gradova.

Vezani članci Požar i evakuacija u Osijeku - 2 Plameno jutro u Osijeku: Izbio požar, vatrogasci morali evakuirati sve u zgradi Krešimir Škarica, odvjetnik Može li bolnica od liječnika koji nije cijepljen tražiti odštetu zbog širenja zaraze? Evo što kaže poznati odvjetnik

Transplantacijom koštane srži liječe se bolesnici sa akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži, a Osječani su na dosadašnjim akcijama pokazali kako znaju da se lijek za ove teške bolesti nalazi u nama te nesebičnim donacijama krvi dali svoj doprinos spašavanju života.

>> Zadar: 226 novih donora upisano u Registar

Zaklada Ana Rukavina poziva građane Osijeka da se upišu u Registar - sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti mogu popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak utvrđivanja antigena tkivne snošljivosti). Posjetitelji se mogu i educirati o značaju hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te podržati rad Zaklade Ana Rukavina kupnjom promotivnih materijala.

Zabavnim glazbenim programom posjetitelje će zabavljati i KUD Josip Šošić, Tamburaši slavonske krvi, TS Ringišpil, Klapa Frumentum, TS Kas, TS Pet tambura, Stjepan Jeršek Štef, Zoran Mišić i Pero Galić uz sponzorstvo HDS ZAMPa koji se odriče autorskih naknada za javnu izvedbu. Akciju u Osijeku Zaklada Ana Rukavina održat će na inicijativu građanke Osijeka Doroteje Đurković,uz pomoć Gradskog društva Crvenog križa Osijek, a pod pokroviteljstvom Grada Osijeka.

Rezultati Registra

U hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica do sada je upisano 35.949 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od čega je tipizirano 27.775 uzoraka. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 19 transplantata: 11 transplantata je bilo za primatelje u Hrvatskoj, a 8 za primatelje izvan Hrvatske, čime je spašeno 19 života.