Mladi vatrogasac koji je poginuo gaseći požar u Velikoj Gorici, Ivan Galeković (24), svoj san da kao i njegov tata postane profesionalni vatrogasac ostvario je prije dvije godine.

Galerija


U razgovoru s kolegama vatrogasaca koji je smrtno stradao radeći posao koji voli, Jutarnji list rekonstruirao je događaje koji su doveli do tragičnog ishoda u subotu navečer.

Ivan je kao najmlađi zaposlenik još prolazio fazu inicijacije, što znači da među svojim jutarnjim ritualima ide po “gablec” za sebe i svojih desetak kolega.

Obično je gunđao i nagovarao ih da svi jedu isto, burek, jer je po razne narudžbe trebalo ići u razne dućane, pa ih je trebalo i zapamtiti. Gunđao je, ali se vraćao s osmijehom – nije ih nikad odbio, premda mu je veći gušt bio biti u akciji, kaže njegov kolega, piše Jutarnji.

Požar na obiteljskoj kući u Velikoj Gorici (Foto: marin Tironi/Pixsell) - 5 Policija otkrila detalje tragedije u Velikoj Gorici, kolege i prijatelji opraštaju se od mladog vatrogasca

Opožarena kuća u Velikoj Gorici (Foto: Valentina Baus) Tragedija tijekom gašenja požara u Velikoj Gorici: Vatrogasac smrtno stradao, njegov kolega ozlijeđen

Subota je bila relativno miran dan. Ručali su i odradili rutinski trening. U 16:08 stigao je poziv o požaru na krovištu kuće. Vatrogasci opisuju kako požar u krovištu spada u opasnije zadatke – gore je od toga samo kad treba izvlačiti ljude iz nevolje.

Ivanovi kolege otkrivaju da je tijekom intervencije na gašenju požara u krovištu kuće u Velikoj Gorici u jednom trenutku samo kleknuo i zavapio upomoć. Kažu da ništa nije palo na njega. Kolege su ga brzo iznijeli iz kuće. Hitna je već čekala. Reanimirali su ga... Što se točno dogodilo i zašto je gašenje požara završilo tragično, tek treba utvrditi istraga.

Podsjetimo, u gašenju požara na krovištu kuće u Velikoj Gorici lakše su ozlijeđena još dva vatrogasca. Težinu posla koji vatrogasci obavljaju opisao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni vatrogasni zapovjedni Slavko Tucaković: ''Posao vatrogasca izuzetno je težak. Izložen je mnogim naporima, ekstremnim uvjetima i teško je posebno kad se događaju ovakve intervencije, kad se vrše unutarnje navale, gdje gori materijal, gdje je potrebno obući svu zaštitnu opremu, na sebe staviti izolacijski aparat i krenuti u akciju. Tog trenutka ne razmišljati ni o čemu, nego samo o tome kako pomoći, kako spasiti, jer ne znate nalazi li se negdje ugrožena osoba. Jedini vam je cilj spasiti život i imovinu naših građana.''

Policija uhitila svu trojicu huligana koji su pretukli starca (77) na terasi kafića u Puli, dvojica pronađena u Zagrebu, jedan u Puli