Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor sa Slavkom Tucakovićem

Glavni vatrogasni zapovjednik o smrti mladog kolege u Velikoj Gorici: "Njegovo će srce kucati u srcima svih vatrogasaca u Hrvatskoj"

Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr)
Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr) Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr) Slavko Tucaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pripreme vatrogasaca za gašenje požara (Foto: Dnevnik.hr) Pripreme vatrogasaca za gašenje požara (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Vatrogasna postrojba (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Posao vatrogasca izuzetno je opasan, toga su svjesni svi koji obavljaju taj posao. O tome u kakvim se uvjetima radi razgovarali smo s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem.

Jedan mladi život je ugašen. Posao vatrogasca je opasan, nerijetko su izloženi uistinu opasnim situacijama. U kakvim uvjetima oni rade?

Pročitajte i ovo Marin Buble, vatrogasni zapovjednik Borba s plamenom Vatrogasni zapovjednik o borbi s požarom na Čiovu: "Razvio je jako veliku snagu, probio nam je prve dvije linije" Ilustracija Tužna vijest Vatrogasac preminuo na intervenciji tijekom nevremena: Građani ga držali na životu do dolaska hitne pomoći

Nažalost, ugašen je još jedan mladi život. Njegovo će srce sigurno kucati u srcima svih naših vatrogasaca u Republici Hrvatskoj. Koristim priliku da izrazim još jednom sućut obitelji i djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica kojima je sigurno najteže, a i svim vatrogascima u Republici Hrvatskoj i građanima Velike Gorice, svima onima koji suosjećaju u ovom teškom trenutku. Posao vatrogasca je izuzetno težak. Izložen je mnogim naporima, ekstremnim uvjetima i teško je posebno kad se događaju ovakve intervencije, kad se vrše unutarnje navale, gdje gori materijal, gdje je potrebno obući svu zaštitnu opremu, na sebe staviti izolacioni aparat i krenuti u akciju. Tog trenutka ne razmišljati ni o čemu nego samo o tome kako pomoći, kako spasiti, jer ne znate nalazi li se negdje ugrožena osoba. Jedini vam je cilj spasiti život i imovinu naših građana.

Jesu li plaćeni u skladu s onim kakav posao obavljaju?

Ovo je tužan trenutak, ne možemo danas govoriti o plaćama. Teško je i reći je li ovaj posao dobro plaćen. Kad se dogodi intervencija, zaista ne razmišljamo o tome. Razmišljamo kako spasiti, kako pomoći, kako sačuvati jedan život.

Ima li dovoljno vatrogasaca u Hrvatskoj?

Republika Hrvatska u Europi i svijetu je prepoznata kao jedna zemlja u kojoj su vatrogasci jako cijenjeni. Oni to pokazuju svakodnevno na različitim intervencijama, bili dobrovoljni ili profesionalni, jer kad gori, kad treba pomoći drugome ne pita se tko je, što je nego pomažemo i radimo. Danas u RH imamo 1870 dobrovoljnih vatrogasnih društava. Imamo 70 javnih vatrogasnih postrojbi, preko 150.000 članova.

Je li to dovoljno?

Sve se radi sukladno našim procjenama i planovima i naravno za sada imamo dovoljno vatrogasaca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene