Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

NAKON AFERE MASONI

Dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti članstvo u udrugama, no Jelenić to nije morao prijaviti

Dražen Jelenić - 3
Dražen Jelenić - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dražen Jelenić - 3 Dražen Jelenić - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrpa spisa Galerija 1/2 >>
"Članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi", istaknuto je u priopćenju Povjerenstva.

Ostavka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži, koja je uslijedila nakon burnih reakcija javnosti, vrlo će vjerojatno potaknuti i "češljanje" ostalih istaknutih dužnosnika te provjeru jesu li i oni članovi neke organizacije (i kakve).

Pročitajte i ovo Dražen Jelenić objavili odluku Etičko povjerenstvo DORH-a: "Dražen Jelenić ima 15 dana dostavi istupnicu iz udruge masona" Simbol masona - 2 Kad se tajno društvo posvađa javno "Možda zvuči smiješno, ali masoni rade na osobnom duhovnom napretku. Doći do 33. stupnja je cjeloživotni posao"

Tim se povodom oglasilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Priopćenje Povjerenstva prenosimo u cijelosti.

"Vezano za više zaprimljenih upita koji se odnose na obvezu prijave članstva u udrugama u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika (imovinskim karticama) pojašnjavamo da je Povjerenstvo sukladno članku 8. stavku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika 'Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama'. Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama.

Potrebno je dodatno pojasniti da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika, potrebno ga je navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani.

Naime, članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi", istaknuto je u priopćenju Povjerenstva.

U Povjerenstvu objašnjavaju da se ne referiraju na obvezu glavnog državnog odvjetnika koji nije dužnosnik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već općenito na dužnosnike koji su obvezni karticu podnositi Povjerenstvu.

Pravosudni dužnosnici nisu dužni navoditi članstvo u udrugama

Državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika imovinske kartice podnose Državnom odvjetničkom vijeću (DOV) i regulirane su Zakonom o DOV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Tim zakonom nije predviđeno da državno-odvjetnički dužnosnici moraju navesti podatke o članstvu u udrugama pa u obrascu za prijavu imovine nije predviđena takva rubrika.

Podaci o imovini državnog odvjetnika i zamjenika državnog odvjetnika su javni i objavljuju se na mrežnim stranicama Vijeća, ali se ne objavljuju podaci zaštićeni propisima o zaštiti osobnih podataka, stoji na internetskim stranicama DOV-a. Iako je Zakonom o DOV-u predviđeno da su imovinske kartice državnih odvjetnika javne one još nisu dostupne javnosti i trenutno se mogu dobiti samo na zahtjev.

U Ministarstvu pravosuđa objašnjavaju da je DOV dužan donijeti pravila koji će regulirati set podataka u imovinskoj kartici u roku od 60 dana, što istječe krajem veljače.

Za suce, koji imovinske kartice podnose Državnom sudbenom vijeću također nije predviđeno da u imovinskoj kartici moraju navesti članstvo u udrugama ili organizacijama. To proizlazi iz pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja koje se nalaze na stranici Državnog sudbenog vijeća i među kojima nije navedena ta obveza. (D. B., Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene