"Članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi", istaknuto je u priopćenju Povjerenstva.

Galerija


Ostavka glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića zbog članstva u masonskoj loži, koja je uslijedila nakon burnih reakcija javnosti, vrlo će vjerojatno potaknuti i "češljanje" ostalih istaknutih dužnosnika te provjeru jesu li i oni članovi neke organizacije (i kakve).

Vezani članci Dražen Jelenić Sjećate se afere masoni? Danas slijedi ispitivanje ključnog svjedoka, Jeleniću ponovno produljena suspenzija na tri mjeseca Dražen Jelenić Etičko povjerenstvo DORH-a: "Dražen Jelenić ima 15 dana dostavi istupnicu iz udruge masona"

Tim se povodom oglasilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Priopćenje Povjerenstva prenosimo u cijelosti.

"Vezano za više zaprimljenih upita koji se odnose na obvezu prijave članstva u udrugama u izvješćima o imovinskom stanju dužnosnika (imovinskim karticama) pojašnjavamo da je Povjerenstvo sukladno članku 8. stavku 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa propisalo obrazac izvješća o imovinskom stanju u kojem je predviđena i rubrika 'Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama'. Slijedom navedenoga, dužnosnici su obvezni u imovinskoj kartici navesti i podatke o članstvu u udrugama.

Potrebno je dodatno pojasniti da iako članstvo u udrugama ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika, potrebno ga je navesti u imovinskoj kartici s ciljem transparentnog prikazivanja podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i u odnosu na koje ne mogu biti nepristrani.

Naime, članstvo dužnosnika u udrugama nedvojbeno sadrži određeni koruptivni rizik koji se ogleda situacijama u kojima bi dužnosnici u obnašanju javnih dužnosti trebali donositi odluke ili sudjelovati u postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi", istaknuto je u priopćenju Povjerenstva.

U Povjerenstvu objašnjavaju da se ne referiraju na obvezu glavnog državnog odvjetnika koji nije dužnosnik u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već općenito na dužnosnike koji su obvezni karticu podnositi Povjerenstvu.

Pravosudni dužnosnici nisu dužni navoditi članstvo u udrugama

Državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika imovinske kartice podnose Državnom odvjetničkom vijeću (DOV) i regulirane su Zakonom o DOV-u, koji je stupio na snagu 1. siječnja. Tim zakonom nije predviđeno da državno-odvjetnički dužnosnici moraju navesti podatke o članstvu u udrugama pa u obrascu za prijavu imovine nije predviđena takva rubrika.

Podaci o imovini državnog odvjetnika i zamjenika državnog odvjetnika su javni i objavljuju se na mrežnim stranicama Vijeća, ali se ne objavljuju podaci zaštićeni propisima o zaštiti osobnih podataka, stoji na internetskim stranicama DOV-a. Iako je Zakonom o DOV-u predviđeno da su imovinske kartice državnih odvjetnika javne one još nisu dostupne javnosti i trenutno se mogu dobiti samo na zahtjev.

U Ministarstvu pravosuđa objašnjavaju da je DOV dužan donijeti pravila koji će regulirati set podataka u imovinskoj kartici u roku od 60 dana, što istječe krajem veljače.

Za suce, koji imovinske kartice podnose Državnom sudbenom vijeću također nije predviđeno da u imovinskoj kartici moraju navesti članstvo u udrugama ili organizacijama. To proizlazi iz pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja koje se nalaze na stranici Državnog sudbenog vijeća i među kojima nije navedena ta obveza. (D. B., Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju