Dražen Jelenić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Dražen Jelenić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je ostavku nakon afere masonska loža.


Dražen Jelenić podnio je ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika nakon što je objavljeno da je član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske.

Vezani članci Dražen Jelenić Pokrenut stegovni postupak protiv Dražena Jelenića. Pitali smo ga je li spreman otkriti članove masonske lože Dražen Jelenić Etičko povjerenstvo DORH-a: "Dražen Jelenić ima 15 dana dostavi istupnicu iz udruge masona"

Odluku o podnošenju ostavke Jelenić je objavio priopćenjem koje prenosimo u cjelosti:

''Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti'', priopćio je Jelenić.

O ovoj će aferi podrobnije govoriti Nikica Gabrić, koji će biti gost u Dnevniku Nove TV s početkom u 19:15. Danas je medijima pokazao poruke koje je razmjenjivao s Jelenićem, za kojeg je ustvrdio da je pokazao nekompetentnost jer je "kriminalnu ekipu pustio da se brani sa slobode". Ustvrdio je i da ni u jednom trenutku nije utjecao na istragu navodnog reketarenja zbog kojeg su privedeni čelnici tjednika 7dnevno.

Plenković: Ostavka je naprimjerenija

Ranije je premijer Andrej Plenković rekao da je najprimjerenije da Jelenić da ostavku, u suprotnom bi ga Vlada smijenila. 

Jelenić je objasnio da se masonima pridružio misleći da može doprinijeti radu udruge koja pomaže društvu. Dodao je da mu nije palo na pamet da bi ga netko zbog toga mogao prozivati.

"Prijatelj me pitao. S obzirom na to da je geslo da samo ugledni ljudi mogu postati članovi masonske lože, moram priznati da mi je imponiralo da je netko prepoznao moju stručnost i rad i da na taj način mogu doprinijeti radu jedne udruge koja se zalaže za boljitak u društvu i zajednici, počevši od obitelji do okruženja i domovine", rekao je Dražen Jelenić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju