Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Potvrđena presuda Petraču i ostalima za otmicu Zagorčeva sina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud odbio je žalbe Hrvoja Petrača, Ivana Matekovića i ostalih sudionika otmice maloljetnog sina odbjeglog generala Vladimira Zagorca i potvrdio prvostupanjsku presudu kojom su proglašeni krivima i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Odbijen je i dio žalbe tužiteljstva koje je tražilo veću kaznu za
vođu skupine i organizatora otmice Ivana Matekovića, ali je prihvaćeno da se Matekoviću oduzme 750.000 eura koliko je, kao dio otkupnine, Vladimir Zagorec dao otmičarima za slobodu svog sina. Taj novac, inače, nikada nije pronađen.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Sud je konačnu odluku kojom je završen postupak protiv Petrača i ostalih objavio danas na svojim internetskim stranicama.

Matekoviću je potvrđena kazna od sedam godina zatvora, a Petraču od šest godina.

Siniši Ježoviti i Stevi Smrčeku "ostale" su kazne od po tri godine i
tri mjeseca, a Marinku Gošuljeviću od tri i pol godine, dok je Liberu Matekoviću potvrđena jednogodišnja zatvorska kazna.

Svi oni tražili su ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje
predmeta na ponovno suđenje ili blaže kazne i to zbog navodnih povreda postupka i pogrešno utvrđenih činjenica.

Hrvoje Petrač i ostali osuđeni su za otmicu Zagorčeva sina u veljači 2004. ispred obiteljske kuće na Pantovčaku. Otmičari su ga pustili četiri dana kasnije, nakon što je njegov otac isplatio polovinu tražene otkupnine.

Skupina je osuđena godinu dana kasnije, a u ožujku 2006. tročlano vijeće Vrhovnog suda, kojima je predsjedavala sutkinja Ana Garačić, potvrdilo je prvostupanjsku presudu. No, kako se glavni akteri Hrvoje Petrače i Ivan Mateković bili u bijegu i sudilo im se u odsutnosti, oni su nakon uhićenja imali pravo na ponavljanje postupka. No, i u ponovljenom postupku zagrebački Županijski sud im je u prosincu prošle godine dosudio iste kazne, a vijeće Vrhovnog suda potvrdilo na sjednici 20. studenoga.

Petračev sin Novica također je bio sudionik otmice, a u travnju ove godine pušten je na uvjetnu slobodu, četiri mjeseca prije isteka troipolgodišnje zatvorske kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene