Vrijeđaju ih, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati. Bivši i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka iz Zlatar-Bistrice, za Provjereno su odlučili progovoriti o teroru koji trpe na radnom mjestu.

Galerija Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 5 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 4 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 3 +1 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 2

Vrijeđaju ih, mjere im vrijeme provedeno na WC-u, pored sebe ne smiju imati osobne stvari i ne smiju međusobno razgovarati. Bivši i sadašnji radnici tvrtke Boxmark, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlaka, za Provjereno su odlučili progovoriti o teroru koji trpe na radnom mjestu.

Vezani članci Provjereno: Robert Panijan - 6 Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna Provjereno: Svađa zbog puštenih životinja Pred kamerom prijetili smrću: "Kad te stanemo tuć, ti si mrtav čovjek"

Jedan proizvodni pogon s njih tisuće zaposlenih, mahom žena. Jedna norma - tijekom osmosatnog radnog vremena, svaka od njih kroz ruke mora provući komade kože, i to njih 1950 komada. Ako normu ne ispune, govore, slijede opomene i ono nepodnošljivo - vrijeđanja.

„Mene osobno teško pogodilo kad ti nadređeni veleju 'Kaj si ti glupa?', 'Kaj ti ne znaš?' ili okreni se pa veli nekaj najgore 'Pas mater retardiranu'. Ja imam sina bolesnoga i mene je to strašno pogodilo“, kaže Marijana Nemčić.

Norma je ovdje, kažu, važnija od čovjeka, ona tempira odlaske na WC i pauze za hranu ili vodu. „Žene se ne usude otići na WC, zamijenit uložak. Ja sam mnogo puta isto tako na hlačama imala fleku. Nisam se usudila otići na WC promijenit si uložak“, priča Martina Topolski.

Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 5 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 4

Tijekom radnog vremena, kažu, kraj sebe ne smiju imati osobne stvari poput mobitela ili boce vode, a nije dozvoljen ni međusobni razgovor. Za prozborenih svega nekoliko rečenica radnika se opominje – usmeno ili pismeno, što im onda utječe na plaću i stimulaciju. Zbog svega toga radnici te tvrtke suočavaju se s ozbiljnim psihičkim problemima.

„Svakodnevno je bilo žena, radnika koje su se jednostavno plakale, psihički slomile. Čak i završile na psihijatriji. Možda svaka druga žena pije tablete za smirenje zbog tog presinga“, kaže Marijana Nemčić.

Potvrdila je to i liječnica obiteljske medicine Nikica Božović, koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana, kada odlazi u mirovinu. Primila je brojne pacijente iz tvornice Boxmark u Zlatar-Bistrici. „Ustrašenost, nesanica, gubitak volje za životom. Ja bi im dala nešto za smirenje, za odagnavanje straha i tjeskobe. Jednom mi je jedna od njih rekla: 'Doktorice, ja sam jednom čitala jedan roman gdje je pisalo kako se odnose prema robovima, evo ovako se prema meni odnose u Boxmarku'“, ispričala je za Provjereno.

Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 5 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 1

No osim sa psihičkim, pacijenti su liječnici dolazili i sa fizičkim oboljenjima – bolestima kralježnice, ramena, zglobova. Mladen Petaj dobro pamti rečenice koje je čuo nakon što je na poslu slomio i nepovratno uništio zglob.

„Doslovno mi smjenovođa govori: 'Daj Bog da si obje ruke polomio. Ne jednu, nego obadvije.' Dajte zamislite sada kako sam se ja osjećao. Pored mene stoji voditelj krojarne koji čuje to - bez reakcije“, priča.

Mladen nije jedini kojemu nakon bolovanja nije produžen ugovor o radu, s objašnjenjem da je tehnološki višak, a postoje oni, kažu, koji su otkaz dobili i dok su bili na bolovanju.

No iz tvornice se u javnost već neko vrijeme šalje priča kako se radnici u Hrvatskoj za rad u ovoj kompaniji ne mogu pronaći, a za modernizaciju pogona velikog desetke tisuća metara četvornih Boxmark je od hrvatske Vlade prošle godine dobio 3 milijuna i 700 tisuća kuna potpore.

Cijelu priču pogledajte večeras u Provjerenom u 22:45.

Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 5 Potresna ispovijest radnika tvrtke Boxmark o teroru koji doživljavaju na poslu (Printscreen: Provjereno) - 2
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju