Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su dva potresa u nedjelju ujutro zatresla Sloveniju kod Brežica, što se itekako osjetilo i na zagrebačkom području, jer je epicentar potresa bio udaljen manje od 40 kilometara od Zagreba, odlučili smo upitati stručnjaka seizmologa Krešimira Kuka, je li to nagovještaj za neki veći potres.


Seizmolog Krešimir Kuk je za Dnevnik.hr potvrdio da su najnovija dva slovenska potresa i onaj nedavni koji se dogodio ispod Zagreba zapravo povezani, ali ne direktno.

Vezani članci Tomislav Tomašević u izbornoj noći održao govor VIDEO Tomašević osvojio više glasova nego Bandić na prošlim izborima. U govoru poručio: "Pobijedit ćemo a da nismo prodali dušu" Lokalni izbori u Hrvatskoj Pratite specijal Nove TV: Do 16:30 na birališta je izašlo 35,54 % građana, gotovo isto kao i 2017. godine

"Nisu povezani, iako su se dogodili u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Barem nisu vezani ovi što su se dogodili u Albaniji. Ovaj potres u Sloveniji je u neku ruku povezan s onim potresom koji je nedavno bio u Zagrebu. Te potrese povezuje šire epicentralno područje, da pojasnim, to je nekih 50-ak kilometara", pojasnio je Kuk.

Kuk dodaje i da se u razgovoru sa slovenskim kolegama došlo do toga da je najnoviji potres zapravo vrlo blizu hrvatsko-slovenske granice. Posebno je naglasio jačinu potresa.

Sloveniju pogodila dva potresa, podrhtavanje se osjetilo i u Hrvatskoj

POTRES U ZAGREBU 'Smrznula sam se od straha. Samo sam tražila mjesto gdje se možemo sakriti'

"Današnji potres je bio puno jači od zagrebačkog nedavno", rekao je Kuk. "Obzirom da je bio blizu Zagreba, najjače se osjetio u zapadnim dijelovima grada", dodaje.

Zanimalo nas je što to sve znači, možemo li očekivati i jača podrhtavanja na tom širem epicentralnom području?

"Ne možemo predviđati potrese. Ova dva najnovija nisu čak ista serija potresa, jer je drugo epicentralno područje, ono šire. Oni nisu direktan nastavak na zagrebački nedavni potres", pojašnjava Kuk.

"Daljnje aktivnosti ćemo pažljivo pratiti, ali nema nikakvih naznaka za nekakve ružne scenarije. Ovo je područje seizmički aktivno i potresi nisu iznenađenje", dodaje.

"Zasad nema nikakvih podataka o štetama, ali slovenski kolege su već na terenu i provjeravaju ima li kakve štete", rekao je na kraju naš seizmolog.

Ranije u nedjelju ujutro, šire područje regije isto se treslo pa je tako Albaniju pogodio i jak potres jačine 4.9 stupnjeva, izvještava EMSC. Taj potres dogodio se u 6:26 sati, a prethodio mu je slabiji jačine 3.3 stupnja, koji je zabilježen u 6:20 sati.I u Hrvatskoj je jutros potres jačine 3 stupnja pogodio šire splitsko područje. Taj potres zabilježen je na dubini od 2 kilometra i 41 kilometar istočno od Splita, odnosno 18 kilometara od Donjih Brela, izvještava EMSC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook