Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIjelovi grada bez struje

POTRES U ZAGREBU 'Smrznula sam se od straha. Samo sam tražila mjesto gdje se možemo sakriti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 20:40 sati u Zagrebu i okolici se osjetio umjereno jak potres.

Prema podacima EMSC-a potres koji je pogodio područje Zagreba bio je jačine 3,1 stupnja.

Pročitajte i ovo Branko Bačić Gost Dnevnika Nove TV Bačić o obnovi nakon potresa: "Svi projekti bit će završeni u roku, no imamo velik izazov." Otkrio i što će biti sa zamjenskim kućama u Zagrebu Tomislav Tomašević Tri godine od potresa Tomašević osudio rasističke napade na strane radnike: "Drago mi je da su te budale uhvaćene, očekujem najoštrije kazne"

Potres je zabilježen 5 kilometara zapadno od Zagreba i na dubini od 2 kilometra, a dogodio se u 20:41 sati.

"Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem gradskom području", izvjestio je Geofizički odjel Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Razlika u jačini zabilježenog potresa između EMSC-a i domaćih sizmoloških službi je u tome što EMSC ne koristi klasične ljestvice, već unaprijeđenu ljestvicu trenutka magnitude (Moment Magnitude Scale), koja je u uporabi od 70-ih godina 20. stoljeća i koristi je i američka geološka služba (USGS), koja inače mjeri potrese po čitavom svijetu. MMS ljestvica zamijenila je Richterovu i druge ljestvice u modernim mjerenjima potresa.

Dubina nastanka potresa je bila 4 kilometra, rekao je dežurni seizmolog Krešimir Kuk, koji kaže da se ne očekuju materijalne štete. Podaci Seizmološkog zavoda RH razlikuju se od podataka koje je o potresu objavio Europski mediteranski seizmološki centar zbog toga što oni rade izračun, a hrvatski Zavod ima mjerne instrumente u cijeloj Hrvatskoj i ti su podaci, kaže Kuk, točni.

'Cijeli stan nam se zatresao oko 20:45. Smrznula sam se od straha. Samo sam tražila mjesto gdje se možemo sakriti ako se potres pojača', javila nam je jedna zabrinuta čitateljica iz Novog Zagreba.

Dijelovi grada bez struje

Iz HEP-a doznajemo da su slijedeće ulice u Zagrebu ostale bez struje:

- Jakšićeva ulica

- Petrova ulica

- Sigečica

- Voćarska ulica

-  Posilovićeva ulica

- Japranska ulica

Iz HEP-a dodaju kako su ekipe poslane na teren i da se kvarovi na mrežnoj opskrbi el. energijom otklanjaju. Riječ je o osam trafostanica koje su ispale iz sustava opskrbe električnom energijom.

Građani su putem društvenih mreža javljaju kako se potres osjetio dilje Zagreba i okolice. Zasad nema dojava o šteti. (B.V./S.V/Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene