U posljednji tren, prije raspuštanja, Sabor je izglasao novo novčano davanje Vlade građanima - nacionalnu naknadu za starije. Svi koji nemaju mirovinu moći će dobiti 800 kuna mjesečno, ali tek od početka iduće godine.

Galerija


Za Vladu to je ispunjeno predizborno obećanje, pita li se oporbu - to je trik izveden za potrebe izbora.

Vezani članci Nikola Milina Ravnatelj policije bio na sastanku sa zaraženim zastupnikom, no ipak ne mora u samoizolaciju Zgrada Hrvatskog sabora Korona u Saboru: U samoizolaciji četvorica HDZ-ovaca te SDP-ovci Vukas i Jakšić

Radio je 41 godinu, a sad već pet godina Miljenko preživljava s malom mirovinom. "Ja živim cijeli život u Zagrebu i poniženo, kak' da vam velim, suze mi idu na oko." Cijeli je život radio i dobio 2800 kuna mirovine. Nakon pet godina ona je porasla na 3200 kuna.

"Znate koliko je dovoljna, tek toliko da platite režije i da se pokrivate s hranom… A izleta raznoraznih, kad vam dolazi registracija auta koji moram imati jer mi je supruga invalid… Onda je već problematično", kaže Miljenko.

Slično razmišlja i umirovljena profesorica Marina: "Strašno, to je tragedija i tuga. Misliš, radio si cijeli život s djecom, i to s velikom ljubavlju, a sad je tako kako je."

Vlada se hvali - u mandatu su najniže mirovine za 250 tisuća umirovljenika rasle za 15 posto, a sad su uveli naknadu za one koji nemaju mirovinu. "Uvodimo nacionalnu naknadu koja ustvari osigurava 800 kuna mjesečno osobi koja nema ni osnovne uvjete za mirovinu", kaže Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada.

Od iduće godine naknadu će moći dobiti oni koji su stariji od 65 godina, imaju 20 godina prebivalište u Hrvatskoj, nisu korisnici mirovine niti zajamčene minimalne naknade, nemaju ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju niti smještaj u sustavu socijalne skrbi te da drugi članovi obitelji nemaju prihode veće od 800 kuna. "Bitno je naglasiti da smo pri određivanju tog iznosa imali na umu i iznos najniže mirovine u RH, koja za 15 godina mirovinskog staža iznosi 1020 kuna", rekla je Burić.

Procjenjuju da bi nacionalnu naknadu moglo zatražiti oko 20 tisuća građana, vrijedit će od iduće godine, a za to su osigurali 132 milijuna kuna. "Time će se žensko siromaštvo, koje je sada dominantno u starijoj dobi, na neki način sanirati barem dijelom, iako 800 kn je malo", kaže Jasna A. Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Svoj glas za nacionalnu naknadu dao je i Silvano Hrelja, iako ima primjedbe, pa i kritiku: "Vrijeme je da se to donese i bilo bi šteta propustiti takvu priliku, ali ono što imam konkretno reći jest da je to predizborni izljev ljubavi HDZ-a i Vlade prema najsiromašnijima u RH."

"Oporba nema pojma o čemu priča. Dakle, mi od 2018. godine unutar Ministarstva rada i mirovinskog sustava radimo na uvođenju nacionalne mirovine - tada joj je bilo postavljeno takvo ime", ustvrdila je Burić.

Pa je dobilo naziv naknada. Osam stotina kuna na mjesec nedovoljno je za sve troškove života. "Penzionerski život, a... Ne bi toga bilo da mi ne glasamo. Da ne glasamo, mi bismo krepali...", kaže umirovljenik Duško. Umirovljenica Zlata dodaje kako za liječnike najviše daju, više nego za hranu.

I nacionalne naknade mogle bi rasti, usklađivat će se s potrošačkim cijenama. Sve će se provoditi preko Zavoda za mirovinsko osiguranje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr