Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra vijest!

Ličke drvene kuće smanjile nezaposlenost i 'poharale' tržište

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ideje do uspjeha, kažu mnogi, potrebno je tek malo inovativnosti. A to je bila i misao vodilja pri pokretanju tvornice drvenih kuća i to prve u Hrvatskoj! I što je još važnije popravila nezavidnu ličku stopu zaposlenosti.

Pritisak na računalo i proizvodnja može krenuti. Stroj-robot dijelove drvene kuće oblikuje posve sam. Još malo ljudske ruke i rezultat je drvena kuća. 'Ja sam jako dugo tragao i nisam mogao naći da netko kvalitetno radi drvene kuće, brzo i s dobrom cijenom', kaže poduzetnik Željko Orešković.

Pročitajte i ovo Pada cijena šećera - 1 Dobre vijesti U moru porasta cijena, jedan proizvod uskoro bi mogao pojeftiniti: "Cijena tone na europskom tržištu pala je s 1000 na 800 eura" Cijene maslaca i pšenice Skuplje u sezoni Hrvati 250 grama ove zlatne namirnice plaćaju gotovo kao Europljani kilogram: "Stvarno ne znam što bih rekla na to"

Zato se Željko posla uhvatio samostalno. Ličko drvo svoju je namjenu pronašlo za nečiji budući dom. 'Košta okvirno tristotinjak eura po kvadratu. S tehnologijom koju imamo izrada ovakve kuće trajala bi okvirno jedan dan', kazao je poduzetnik Marko Orešković.

>> Suša uzela svoje: I Ličani će ove godine morati kupovati krumpir!

Sve zahvaljujući 'pametnom' i brzom stroju jedinom u ovom dijelu Europe. 'Iz gotovog projekta očitamo krojnu listu komada, koji stroj može očitavati automatski i manualno i jednostavno se pušta. Na nama je samo da numeriramo komade koji izlaze van iz stroja', kaže djelatnik Damir Gašparović.

Početnička želja za uspjehom urodila je plodom. U ovom pogonu posao je pronašlo 30 donedavno nezaposlenih Ličana. 'Jako sam zadovoljan, premda je danas dosta teško naći posao i odličan je', kazao je djelatnik Ilija Špoljarić. 'Ja sam po struci industrijski dizajner i poprilično je teško naći u Hrvatskoj, jer ta struka nije razvijena', kaže djelatnik Danijel Matasić.

No, u Korenici se trendovi mijenjaju zahvaljujući kupcima. 'Jako se puno interesiraju i mislim da ćemo širiti proizvodnju, jer nećemo moći napraviti onoliko kuća koliko se traži', kaže Orešković. I ne samo to! U pripremi je i plan izgradnje prvog hrvatskoj drvenog hotela!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene