Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan od najhladnijih dana je i dan kada u 6 gradova poskupljuje grijanje! HEP Toplinarstvo od danas poskupljuje grijanje u šest gradova - Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Sisku i Osijeku. Velika Gorica već plaća najskuplje grijanje u državi, a i sada će računi biti veći za više od 38 posto.


Skuplji računi stižu, ali novca niotkud. Gospođa Ana za prošli je mjesec grijanje platila više od 500 kuna, za prosinac će sigurno 700, ako ne i više s obzirom na niže temperature. 'Od 1700 kuna mirovine kako da ja platim to grijanje', kaže Ana Miljak Savić.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi Zagreb bez grijanja i tople vode: Normalizacija tek sutra Slika nije dostupna FOTO Puknuo vrelovod na Trešnjevci, tisuće Zagrepčana bez grijanja

U pitanju je 123 tisuće kućanstava. Velika Gorica spada među gradove u kojima će grijanje najviše poskupjeti. U Samoboru i Velikoj Gorici više od 38 posto, Zaprešiću i Sisku više od 37 posto, Zagrebu 26 posto te Osijeku 19,2 posto. Za mnoge previše u ovoj teškoj godini. 'Cijeli dan prolazim s jednom šnitom kruha i jednom čašom mlijeka', kaže Ana.

>> Od sutra skuplje grijanje u šest gradova!

Gradonačelnici su se protivili odluci poskupljenja, ali ruke su im vezane. Odluku je donijela HERA. 'Poslali smo jasne poruke da to nije dobro u ovom teškom trenutku', kaže Krešimir Bubalo, osječki gradonačelnik.

S obzirom na to da poskupljenje dolazi od sredine mjeseca, ovih dana HEP Toplinarstvo provodi izvanredna očitanja. 'Račun koji će biti za 12 mjesec i koji će početkom siječnja doći kupcima, sadržavat će u sebi dio 12. mjeseca, dio energije koji se obračunavao po dosadašnjim,a dio energije po novim cijenama toplinske energije', kaže Robert Krklec, direktor HEP Toplinarstva. Nakon poskupljenja struje i plina, HEP-ova božićna čestitka i ovaj put očito je stigla na vrijeme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook