Uoči dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu još danas možete otkriti tajne koje ona krije i to na danima otvorenih vrata.

Galerija


Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu je najstarija i najveća knjižnica u Hrvatskoj. Prostire se na oko 44 tisuće metara četvornih. Kada bismo u kilometrima izrazili koliko su duge njene police na kojima se nalaze knjige, došli bismo do brojke od 130 kilometara.

Vezani članci Prometna nesreća u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Prometna nesreća u Zagrebu: Automobil završio na boku, vatrogasci izvlačili jednu osobu iz vozila Uhićenik (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Policija uhitila pet osoba povezanih s napadom kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice

"Važno je istaknuti da NSK ima i svoju digitalnu knjižnicu. Ono što je najnovije u našoj digitalnoj zbirci bit će naš portal "Hrvatska glagoljica", da promoviramo glagoljicu kao hrvatski brend i pokazujemo tu snagu naše kulturne baštine", govori ravnateljica NSK u Zagrebu, Tatijana Petrić.

20.02.2018.
Dani otvorenih vrata NSK (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Uz brojne vrijedne knjige i zapise knjižnica čuva i prvu hrvatsku tiskanu knjigu - "Misal po zakonu rimskog dvora"

"U rukavicama listamo ovu našu vrijednu i rijetku građu, prvotisak "Misala po zakonu rimskoga dvora", koji je tiskan 22.2. 1483. kako tu stoji", govori koordinatorica zbirke rukopisa starih knjiga, dr. Irena Galić Bešker.

Za sve zainteresirane posjetitelje, dani otvorenih vrata traju još danas.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr