Bez ceste, pitke vode, trgovine, škole i danas u 21. stoljeću žive brojne seoske obitelji. Jedno je od takvih mjesta i selo Granice kod Našica. Granice su nekada imale 700 obitelji, a danas je svega 60-ak mještana.

Galerija


Granice – selo bez ceste i vodovoda. Cijeli život Đuro Sabljak pije vodu iz izvora jer u selu vodovoda nema.

Vezani članci Saniranje štete koju je prouzrokovalo nevrijeme u Slavoniji - 2 Našice i Slavonski Brod zbrajaju štete od nevremena: Žena primljena u bolnicu s po život opasnim ozljedama Nevrijeme je pogodilo Našice - 9 Ponovno jako nevrijeme u Hrvatskoj: Vjetar trgao drveće i nosio krovove, u Slavonskom Brodu teško ozlijeđena jedna žena. Pljuskovi i tuča stigli i u Dalmaciju

''Jer ovo je jedina kvalitetna voda. Imamo gore u gljivarskom domu, ali nije za piće, samo za kupanje. Za piće i kuhanje koristimo odavde'', kaže Đuro.

A nakon više od 50 godina samo jedan dio sela dobio je cestu. No većina mještana i dalje živi u makadamu i prašini. Zbog loših uvjeta života selo izumire. Iseljavaju se i stari i mladi.

''Ovdje mi mama u Granicama živi, dolazim ovdje pomoći njoj i obilaziti kuću dok je ona tu. Poslije kad nje ne bude, neće biti ni mene ovdje'', kaže Franjo Brezovnjački iz Našica.

Nekada se, ističe, u Granicama dobro živjelo: ''Bilo je puno više omladine, djece ljudi. Škole su bile pune, đaka je bilo stotinjak.''

Granice su nekada bile najpoznatije slavonsko selo po proizvodnji drvenog ugljena. A rijetke obitelji i danas ga proizvode. Iako su mnogi bolje sutra potražili u gradovima, a neki čak i u inozemstvu, Ivan Đurđević s obitelji ipak je ostao.

''Bolje nema nigdje, tu sam odrastao i ne bi nikad išao'', kaže Ivan.

Kako je Ivan učio od svog oca, tako i njegov sin Tin danas uči od njega. A Tin je danas dobio i konja, a uz to i još posla.

A ako Granice ikada dobiju vodu i cestu, možda i Tin ne ode za ostalima preko granice.

Granice su samo jedno od 16 sela u okolici Našica koje imaju slične probleme. A zašto je došlo do njih, odgovorio je gradonačelnik Našica Josip Miletić: ''U Slavoniji postoje opravdani razlozi zašto je tome tako. Ali moramo se truditi i svakodnevno činiti da bi to zaustavili.''
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Ovo je pogled s kakvim će se uskoro buditi mnogi stambeno nezbrinuti Dubrovčani

Jako nevrijeme hara Jadranom: Olujno jugo ruši stabla, brodske linije u prekidu, zatvorene ceste