Počinje gradnja stanova za hrvatske branitelje, ali i mlade obitelji u Dubrovniku. Projekt je vrijedan 93 milijuna kuna - a iz proračuna Ministarstva branitelja izdvojit će se 44 milijuna.

Galerija


U Mokošici bi se do proljeća 2020. trebalo izgraditi 108 stanova.

Vezani članci Gradilište u Dubrovniku Grad koji zovu biserom Jadrana: Ovako izgledaju posljedice jednog lošeg GUP-a Dubrovnik - vrtoglave cijene nekretnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najskuplji kvadrati u Hrvatskoj: Iako se ministar hvali, nekima ni krediti ne mogu pomoći

''110 po našim evidencijama stanova ili stambeno zbrinjavanje kroz dodjelu zemljišta. Ovo su stanovi za ratne vojne invalide, porodice poginulih i nestalih hrvatskih branitelja'', rekao je Ivo Lučić iz HVIDRE Dubrovnik.

Jedan od bogatijih gradova u Hrvatskoj do sada je bio jedan od najneučinkovitijih kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje branitelja. A u Hrvatskoj isto rješenje čeka oko 11 tisuća osoba.

''U ovoj godini ćemo riješiti preko 500 osoba za stambeno zbrinjavanje. Pripremamo preduvjete kako bismo u slijedećoj godini napravili još puno veći iskorak'', rekao je Medved.

Od 108 stanova koji se ovdje grade po modelu Dubrovačke stanogradnje, 43 će se dodijeliti mladim dubrovačkim obiteljima, s mogućnošću otkupa.

''Stanovi će biti u vlasništvu Grada Dubrovnika idućih 10 godina, nakon toga će se stanovi moći otkupiti, a onaj iznos koji su plaćali 1500 kuna mjesečno će ući u vrijednost stana'', kaže Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Rješavanje stambenog pitanje jedno je od najvažnijih na krajnjem jugu Hrvatske - cijene nekretnina i zemljišta davno su otišle u nebo - prosječnom Dubrovčaninu nedostižne su.

Prosječna cijena kvadrata u Dubrovniku iznosi oko tri i pol tisuće eura - Grad Dubrovnik trenutačno za podstanarsvo sunfinancira 350 mladih obitelji. Interes za stanovima bit će i puno veći. Detaljnji kriteriji za dodjelu još nisu poznati.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr