Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaustavljen na granici

Hrvati ga baš vole jesti, a sada pronađen štetan pesticid u njemu: Kamion vraćen u Egipat

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pošiljka bijelog graha koja je trebala stići u Hrvatsku na granici je vraćena pošiljatelju zbog prisutnosti zabranjenog i štetnog pesticida.

Zabranjeni pesticid klorpirifos pronađen je u bijelom grahu podrijetlom iz Egipta, izvijestio je Europski sustav sigurnosti u prometu hranom. 

Kamion koji je povrće trebao prevesti u Hrvatsku zaustavljen je na granici, a nakon uzorkovanja i rezultata analite je vraćen pošiljatelju jer je pošiljka graha predstavljala potencijalnu opasnost za zdravlje ljudi

Pročitajte i ovo Hrvati zadovoljni životom - 1 Kvaliteta života U obećanoj zemlji za Hrvate vlada pravo nezadovoljstvo: "Oni su i na pauzi pod stresom"

Klorpirifos je u potpunosti zabranjen na području Europske unije od travnja 2020. godine. Studije su pokazale da izloženost pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Pročitajte i ovo Sarajevo Tower Štetne tvari Grad s najzagađenijim zrakom na svijetu nalazi se u susjedstvu: Stupanj krajnje opasnosti

Povezuje ga se s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, stoji u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe, prenosi Danica.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene