Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec ponovno je danas od Mandatno imunitetnog povjerenstva Hrvatskog sabora zatražio skidanje imuniteta Branimiru Glavašu kako bi ga se moglo pritvoriti zbog utjecaja na svjedoke u istrazi koja se protiv njega vodi na zagrebačkom sudu.


Sudac Posavec uputio je isti zahtjev kao i prije dva dana. Povjerenstvo je tada raspravu o zahtjevu odgodilo, ustvrdivši da je istražni sudac skidanje imuniteta trebao tražiti prije nego što je donio odluku o pritvoru.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak objasnio moraju li oni koji su preboljeli koronu i dalje nositi maske: ''Tako će biti i nakon cijepljenja'' Slika nije dostupna 'U slučaju Glavaš, Sabor prekoračio ovlasti'

Kako se doznaje na sudu, novi zahtjev suca Posavca isti je kao i stari, samo je dodatno obrazložen. Sudac smatra da nije prekršio proceduru te da je, u trenutku kada je istraga, već započela prvo morao odlučiti o zahtjevu tužiteljstva za pritvorom, a tek potom tražiti skidanje imuniteta.

Pozivajući se na članak 75. Ustava, koji, među ostalim, kaže da zastupnik ne može biti pritvoren bez odobrenja Hrvatskog sabora, Posavec je ostao kod stava da je postupio zakonito.

"Sudac je detaljnije obrazložio zbog čega smatra da je prvi puta postupio u skladu s odredbama Ustava i zašto smatra da nije učinio proceduralnu pogrešku kako je navedeno u odgovoru Povjerenstva", kazao je novinarima istražni sudac Ratko Šćekić koji zamjenjuje odsutnog glasnogovornika suda.

Šćekić je dodao da se sada očekuje odluka Povjerenstva.
"Ako Povjerenstvo odbije zahtjev suca Posavca, njegovo rješenje o pritvoru neće se provesti", kazao je.

Na upit novinara je li u situaciji kada Mandatno imunitetno
povjerenstvo kao tijelo zakonodavca ocjenjuje formalnu i sadržajnu ispravnost akta pravosudnog tijela došlo do povrede načela trodiobe vlasti, Šćekić je rekao da bi se "djelomično moglo i tako reći jer je povjerenstvo u svom dopisu koje je dostavilo Posavcu izjavilo da je učinjena proceduralna pogreška".

"U sustavu trodiobe vlasti jedino viši sud može odlučivati je li sud nižeg stupnja učinio proceduralnu grešku ili ne. Ne može netko iz sfere zakonodavne vlasti o tome donositi ocjenu", ustvrdio je Šćekić.

Sudac Posvec je u međuvremenu danas nastavio istragu koju od lipnja ove godine vodi protiv Glavaša zbog sumnje da je 1991. naredio ubojstvo dvojice i mučenje troje srpskih civila.

Saslušani su svjedoci Mladen Pavlovski, koji je bio Glavašev zamjenik u Sekretarijatu za narodnu obranu 1991., i novinar Glasa Slavonije Ivan Šimić. Zbog tajsnosti istrage, koja se nastavlja sutra, stranke u postupku nisu željele otkriti što su svjedoci rekli pred istražnim sucem.