Ilsutracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ilsutracija (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Dok su jednima vrući ljetni dani zadovoljstvo i uživanje, postoje oni koji jedva čekaju da taj dio godine završi.


Turistička sezona u Hrvatskoj odlična je prilika za zaradu pa se tako diljem naše obale nude sadržaji s ciljem da turisti potroše što više novca.

Pa iako onima koji moraju raditi tijekom vrućina u neklimatiziranim uvjetima nije lako, ipak je vjerojatno najgore radnicima u kuhinjama koji su uza svu ljetnu vrućinu još dodatno izloženi toplini iz pećnica, sa štednjaka i sličnih kuhinjskih aparata.

Slobodna Dalmacija donosi priču splitske kuharice koja se požalila na nehumane uvjete rada tijekom ljetnih mjeseci.

Ova 40-godišnjakinja radi u jednom od splitskih restorana, a nedavno je potpuno dehidrirana dovedena na Hitnu pomoć jer je na radnom mjestu izgubila svijest. Ova žena, naime, radi u kuhinji u kojoj nema klima-uređaja i gdje temperatura bude i 50 stupnjeva Celzijevih. No, to nije sve.

Iako joj je radno vrijeme osam sati, zbog puno posla i nedostatka ljudi ona radi 10-12 sati. I to na temperaturi, ponavljamo, od 50 stupnjeva Celzijevih, za 5 tisuća kuna mjesečno, piše Slobodna Dalmacija.

'Rušim se, cijelo tijelo me boli. Samo pijem i pijem, ne mogu jesti, nemam apetita. Gade mi se te pizze, bifteci, ramsteci i topli sendviči koje svakodnevno pripremam', rekla je ova žena koja nema izbora već mora raditi ovaj posao u beach baru i prehraniti troje djece.

Nažalost, ova priča nije jedina. Diljem hrvatske obale postoji mnoštvo ovakvih primjera. A sve s jednim ciljem. Da gazda tijekom sezone zgrne što više novca.