Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Najveći je problem što odlaze mladi liječnici s 35 godina, specijalisti, ali ne zbog novca nego zato što iz sustava nitko ne želi s njima razgovarati", rekao je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.


Dok ministar zdravstva Milan Kujundžić vjeruje kako je zdravstveni sustav dobar, mnogi misle suprotno te se boje kako bi ubrzo moglo doći do njegova urušavanja. Dugovi su se popeli na 4 milijarde kuna, a konkretnih rezova još nema.

Vezani članci Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni" Slika nije dostupna Vjera nekada može pomoći, ali "niti sam ja svećenik niti psihijatar da mogu govoriti o tome"

Duge liste čekanja, gomilanje dugova, nedostatak liječnika i medicinskih sestara - samo su dio problema s kojima se godinama bori zdravstveni sustav.

"Na žalost, niti jedna umirujuća izjava neće moći uvjeriti običnog hrvatskog građanina da će sve biti u redu i maknuti iz vidokruga jednu ružnu činjenicu, a to je da hrvatske građane neće imati tko liječiti za nekih 5-7 godina", kaže Ada Barić iz HUBOL-a.

Toga se boje i pacijenti. "Najveći je problem što odlaze mladi liječnici s 35 godina, specijalisti, ali ne zbog novca nego zato što iz sustava nitko ne želi s njima razgovarati", rekao je Marijo Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata.

Na razgovor već duže vrijeme pozivaju obiteljski liječnici, nezadovoljni trenutačnim statusom. Od ministra traže mogućnost koncesije za sve. "Koncesija se pokazala bolja za pacijente i za liječnike. Svi liječnici i oni koji su sada u domu zdravlja žele biti koncesionari", kaže Vikica Krolo iz KOHOM-a.

Nezadovoljni uvjetima rada, sve je više medicinskih sestara i tehničara koji su otišli raditi u inozemstvo. A u Hrvatskoj ih nedostaje gotovo 12.000! "Danas medicinske sestre srednje stručne spreme drže zdravstveni sustav. Zašto? Jer uglavnom one rade 24 sata", rekla je Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Vremena je sve manje - poručuju liječnici i medicinske sestre. Od ministra Barić traži sljedeće: "Da se sluša struka i da se poštuju demokratske procedure, umjesto činjenice da se sve u zdravstvu više manje miješa politika!" Grgurić poručuje: "Prvo i osnovno je zapošljavanje medicinskih sestara i priznanje stručne spreme koje mi medicinske sestre imamo."

"Ministre, nije vrijeme za šutnju, nego za akciju i djelo! Izađite i poručite svom hrvatskom puku kako zdravstvo mislite spasiti?!", kazao je pak Drlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju