Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarnosti porezne reforme

Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno"

Aktualno Galerija Ulica s različitim stopama poreza - 4 Ulica s različitim stopama poreza - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Ulica s različitim stopama poreza - 3 Ulica s različitim stopama poreza - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Ulica s različitim stopama poreza - 1 Ulica s različitim stopama poreza - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ulica s različitim stopama poreza - 2 Galerija 1/4 >>
Kako to izgleda kad susjedi udaljeni svega nekoliko metara za isti posao primaju različite plaće, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina. Ako već nije, do ponedjeljka bi vam na račun trebala stići prva plaća nakon što je na snagu stupila Vladina porezna reforma. Kolika će ta plaća biti, više nego ikad prije, ovisi o tome gdje živite. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

Do ponedjeljka bi vam na račun trebala stići prva plaća - nakon što je na snagu stupila Vladina porezna reforma. Kolika će ta plaća biti, više nego ikad prije, ovisi o tome gdje živite.

Jedno raskrižje, dvije zgrade, dva naselja, dvije županije, a sad i dvije porezne zone.

"Vrt je recimo u Gorici, a kuća od vlasnika je u Zagrebu. Ovo je jako loš primjer te granice koja je suluda", rekao je Branko iz Velike Gorice.

A što kada se na takvu granicu primjeni Vladina porezna reforma?

Koliko Vladina ideja porezne konkurencije između gradova i općina može u praksi biti bizarna pokazuje i ovaj primjer - na jednoj poziciji porez na dohodak iznosi 23,6 posto, no dovoljan je samo jedan korak u stranu i on iznosi 20 posto.

Grad Zagreb je ukidanje prireza popratio povećanjem poreza na dohodak dok Velika Gorica to nije učinila. I to će se osjetiti na plaćama.

"Ma sve je to čudno i smiješno. Bilo bi smiješno da nije žalosno. Ovo je Novi Zagreb, ovo je Velika Gorica. To kao da su dvije države", rekao je Branko.

Ali s granicom koja u stvarnom životu ne postoji pa susjedi koji plaćaju viši, zagrebački - porez, koriste niz komunalnih servisa koje se financiraju iz nižeg, velikogoričkog poreza.

"Polje nema ni školu, ima jedan mali vrtić, nema ni zdravstvenu ustanovu, ništa, sve u Mlaki. E sad zašto Polje uopće postoji kao Polje?", pita se Branko.

Pročitajte i ovo Vojska - 4 Brodosplit priča ide dalje Ratna mornarica ima novog kormilara, a politika velike planove, no postoji jedan problem: ''Tko će upravljati novim plovilima?''

I kakvog smisla imaju različite stope poreza u istoj ulici? Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kaže da je to alat za lokalne političare.

"Mogu zapravo dovesti do toga da se povećaju plaće građanima koji žive na njihovu području, a samim time neki politički argument u narednim izborima", kaže Malenica.

Ali kojim građanima? Samo onima čije je plaća dovoljno visoka da uopće plaćaju porez na dohodak.

Na primjeru dvije zgrade može se pokazati apsurnost. Prosječnom krojaču doslovno je svejedno u kojoj zgradi živi. Plaća će mu biti ista. No, zanimanjima s najvišim plaćama, poput računalnih programera, adresa u desnoj zgradi nosi stotinjak eura veću plaću nego u lijevoj pa je i to argument da je ovakav model porezne reforme promašen.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za duševne boli Nogometaš (25) pijan usmrtio djevojku: Njezinim sestrama mora platiti 35.000 eura odštete

"Niža stopa poreza na dobit u nekim jedinicama lokalne samouprave bi imala smisla, niža stopa poreza na dohodak – ne", rekao je Damir Novotny, ekonomski stručnjak.

Jer građanima je od iznosa poreza važnije što za njega dobiju.

"Čistoća je redovitije nekad vozila, a sad i oni voze svakih 14 dana", kaže Branko.

U Velikom Polju od konkurencije u porezima korisnija bi bila konkurencija u pražnjenju kontejnera.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene