Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovije istraživanje pokazalo je da se 79,2 posto Hrvata ne cijepi redovito protiv gripe, unatoč stručnim preporukama.


Tema ovogodišnjeg 11. hrvatskog dana ljekarni je "Što trebate znati o gripi – pitajte svog ljekarnika" s ciljem podizanja svijesti o dobrobiti cijepljenja, kao najučinkovitijeg načina sprječavanja obolijevanja od gripe te podučavanja građana o ispravnom liječenju ove sezonske bolesti, koja se često neopravdano liječi antibioticima.

Vezani članci Gripa: Ilustracija - 1 Raste broj zaraženih, dosad preminulo četvero ljudi - epidemiolozi otkrivaju kad bi mogao biti vrhunac zaraze Laboratorij ilustracija HZJZ objavio kakvo je stanje s gripom u Hrvatskoj: Pogledajte u kojim je županijama najviše zaraženih

Dan ljekarni tradicionalno organiziraju Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH.

Povodom tog događaja i teme o gripi i cijepljenja protiv gripe, Sekcija za javno ljekarništvo Hrvatskog farmaceutskog društva provela je istraživanje s ciljem provjere stupnja znanja i stavova o prevenciji i liječenju gripe ljekarnika i pacijenata u Republici Hrvatskoj.

353 ljekarnika uvjerljivo smatraju (preko 80%) da se u Hrvatskoj obavezno trebaju cijepiti protiv gripe osobe s kroničnim bolestima, osobe starije od 65 godina i zdravstveni radnici, a najidealniji period za cijepljenje je za većinu listopad i studeni.

U istraživanju je sudjelovalo i 832 pacijenta iz Dalmacije, Istre, Slavonije, Zagreba s okolicom te Hrvatskog zagorja, iz većih gradova ali i ruralnih područja. Gotovo većina pacijenata – ispitanika (43%) bila je starija od 56 godina, 63% ispitanika su ženskog spola, a gotovo 70% su pušači. Rezultati su nažalost poražavajući, jer je istraživanje pokazalo da se 79,2% ne cijepi redovito protiv gripe unatoč stručnim preporukama.

Kao razlozi necijepljenja protiv gripe navode se sljedeći:

- Preko 52% smatra da im neće pomoći
- Preko 32% boji se štetnog učinka cjepiva
- 15% ih misli da već imaju imunitet jer su prebolili gripu
- Oko 5% ih smatra da je cijepljenje preskupo, ne znajući da je cijepljenje protiv gripe besplatno za pacijente koji boluju od kroničnih bolesti, pretile osobe, trudnice i sve starije od 65 godina (gotovo trećina ispitanika nije znala ovu informaciju).

Informacije i savjete o cijepljenju/cjepivu protiv gripe naši pacijenti traže od liječnika (45%), putem medija (24%), nikad ne traže savjet (19%), ljekarnika (18%), putem interneta (12%), medicinskih sestara (9%), članova obitelji i prijatelja (5%), a svega 4% se informiraju putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što ukazuje na potrebu osnaživanja vjerodostojnih zdravstvenih kanala sa stručnim informacijama temeljenim na znanstvenim dokazima.

Hrvatsko farmaceutsko društvo pozive sve pacijente i partnere u zdravlju dođu u svoje ljekarne uponedjeljak i druže se sa svojim magistrima farmacije, gdje će moći saznati sve o gripi i cijepljenju protiv gripe, uz posebno pripremljenu edukativnu brošuru kreiranu od magistara farmacije iz Sekcije za javno ljekarništvo HFD-a u suradnji s liječnicima obiteljske medicine (KoHOM) i stručnjacima za gripu s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i autorima portala Gripa.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju