Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Porasla prosječna plaća za svibanj, doznajte koja djelatnost zarađuje najviše

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Prosječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za svibanj 1133 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 11, a realno za 2,9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću, objavljenom u četvrtak, prosječna plaća od 1133 eura nominalno je viša za 1 posto, a realno za 0,5 posto u odnosu na travanj. Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1962 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 747 eura.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, medijalna netoplaća za svibanj iznosila je 970 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenome u pravnim osobama za svibanj iznosila je 1562 eura, što je nominalno više za 1, a realno za 0,5 posto u odnosu na travanj.

Pročitajte i ovo Posljedice nevremena u Slavoniji Jadni ljudi FOTO/VIDEO Hrvatska dan nakon nevremena: U Slavoniji katastrofalne posljedice, još se zbraja šteta

Na godišnjoj je pak razini prosječna brutoplaća nominalno viša za 12,7 posto, a realno za 4,4 posto. U svibnju su bila prosječno 183 plaćena sata, što je u odnosu na travanj više za 15,1 posto. Prosječna netoplaća po satu za svibanj iznosila je 6,09 eura, što je u odnosu na travanj niže za 11,2, a u odnosu na svibanj prošle godine više za 6,7 posto.

U razdoblju od siječnja do svibnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1117 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 11,7, a realno za 1,2 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene