Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tuga i nevjerica

FOTO/ VIDEO Dan poslije oluje kakvu Hrvatska ne pamti: Vojska je na terenu, štete se zbrajaju, među ozlijeđenima su i djeca

Aktualno Galerija Oblaci nad Zagrebom prije strašne oluje - 3 Oblaci nad Zagrebom prije strašne oluje - 3 Foto: Ivana Nobilo/Cropix Šteta u Zagrebu Šteta u Zagrebu Foto: DNEVNIK.hr Poginuo čovjek zbog nevremena - 3 Poginuo čovjek zbog nevremena - 3 Foto: DNEVNIK.hr Posljedice neveremena u Zagrebu - 6 Posljedice neveremena u Zagrebu - 6 Foto: Cropix +7 Posljedice nevremena u Slavoniji Galerija 1/12 >>
Olujno nevrijeme koje je u srijedu popodne pogodilo kontinentalnu Hrvatsku odnijelo je četiri života. Stotinu je ozlijeđenih u Hrvatskoj, rekao nam je Damir Trut, ravnatelj Civilne zaštite. Tijekom intervencije u Vukovarsko-srijemskoj županiji preminuo je vatrogasac.

 

  • Olujno nevrijeme odnijelo je dva života u Zagrebu, jedan u Slavoniji. Preminuo je i vatrogasac na intervenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

  • U glavnom gradu Hrvatske više je desetaka ozlijeđenih osoba, u Hrvatskoj je ukupno 100 ozlijeđenih. 

  • U Gradištu kod Županje zabilježen je udar vjetra od 180 km/h

  • U Zagrebu je oštećeno oko 900 objekata, službe su imale oko 1500 poziva

  • Gradonačelnik Tomašević rekao je da u Zagrebu neće biti proglašena elementarna nepogoda.

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

21:35 Iz Slovenije je došlo novo nevrijeme i stiglo na sjever Hrvatske. U Klanjcu i Kraljevcu na Sutli padala je tuča veličine oraha.

21:20 Dan nakon strašnog nevremena zagrebački Zoološki vrt je bio zatvoren, a djelatnici su cijeli dan uklanjali drveća i bavili se nužnim popravcima. "U manje od 24 sata od snažnog nevremena koje je jučer pogodilo kontinentalni dio zemlje, Zoološki vrt je k'o nov! Na šetnicama nije ostao ni listić! Od srca smo zahvalni svima koji su nam pomogli da Vrt sada ovako izgleda! Djelatnicima su se pridružili i volonteri", objavio je zagrebački Zoološki vrt.  

 

20:30 Jutro nakon velike oluje jedan kafić zavijen u crno. U oluji su ostali bez omiljenog konobara.

"Bio je duša od čovjeka. U šoku smo i moramo živjeti dalje. Neumoran, pouzdan, čist, pedantan, omiljen među gostima i kolegama"; kroz suze je ispričao vlasnik kafića Ante Grgović.

20:10 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u Dnevniku Nove TV otkrio je kakvo je stanje u gradu, što građani mogu napraviti i je li trebao otvoriti garaže. Otkrio je hoće li u Zagrebu biti proglašena elementarna nepogoda.

20:05 Kako se vatrogasci nose sa saniranjem, i to gotovo na svakom koraku u gradu, doznao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Razgovarao je s Tomislavom Resmanom iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba.

"Danas je odrađeno otprilike 500 intervencija, s tim da ne vodimo točan broj zbog velikog broja. Do kraja dana odradit ćemo još pedesetak intervencija", rekao je.

18:15 Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs obišao je u četvrtak Osnovnu školu Rudeš stradalu u nevremenu koje je jučer pogodilo Zagreb i okolicu te najavio da će svi stradali školski objekti biti sanirani do početka nove školske godine.

"Što se tiče školskih objekata u gradu Zagrebu razgovarao sam i s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, tri objekta su jače oštećena, međutim, svi radovi na sanaciji bit će završeni do početka školske godine. Pratimo situaciju i u ostalim pogođenim područjima", rekao je ministar Fuchs.

17:30 U zagrebačku Kliniku za traumatologiju do sada je stiglo četrdesetak građana s raznim ozljedama. Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić razgovarao je u klinici s liječnikom Nenadom Somunom koji je otkrio da se tijekom srijede prijavilo  tridesetak pacijenata koji su pregledani u klinici te otkrio o kakvim ozljedama je riječ.

17:00 Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) poručio je da će Skupština odmah nakon procjene štete nastale zbog olujnog nevremena poduzeti sve potrebne aktivnosti uključujući i odgovarajuće odluke pomoći građanima u saniranju šteta. Kad se prikupe svi relevantni podaci o šteti, neslužbeno se doznaje, izgledno je sazivanje sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

16:20 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizom (SRUUK) prema svom koncipiranju u potpunosti učinkovit, unatoč brojnim kritikama kako sustav nije u srijedu građanima poslao poruku o nadolazećem velikom nevremenu. No, rekao je da sustav još nije normiran.

15:27 "U Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji angažirano je ukupno 140 pripadnika Hrvatske vojske. Na temelju zahtjeva Ravnateljstva civilne zaštite u četvrtak 20. srpnja 2023. godine do 70 pripadnika Hrvatske vojske angažirano je na uklanjanju posljedica materijalnih šteta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Brodsko-posavsku županiju. Riječ je o pripadnicima Hrvatske kopnene vojske koji su na području Slavonskog Broda angažirani uz pripadajuća materijalno-tehnička sredstva.

Ukupno 70 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade angažirano je i na području Vukovarsko-srijemske županije s tri inženjerijska stroja, tri motorna vozila i jednom labudicom", objavilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.

14:40 Dario Rebić, 48-godišnji otac dvoje djece, jedna je od žrtava nevremena u Zagrebu. Život je izgubio u automobilu kada je na njega palo stablo. Poginuo je nakon što je pokupio svoju suprugu s posla.

13:57 Oglasili su se o stanju pacijenata iz KBC-a Sestre milosrdnice nakon oluje koja se dogodila u srijedu.

13:41 Tridesetšestogodišnji Indijac preživio je pad u 30-metarskoj građevinskoj dizalici koja se jučer tijekom nevremena srušila na zagrebačkom Črnomercu i nije u životnoj opasnosti, doznaje se u bolnici Sveti Duh, u kojoj je taj građevinski radnik smješten.

13:37 U snažnom nevremenu koje je srijedu popodne pogodilo Zagreb ozlijeđeno je 130 osoba, 13 ih je zadobilo teže ozljede, no nitko nije životno ugrožen, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo zdravstva.

13:30 Od ukupno 238 oštećenih kuća u jučerašnjem nevremenu najviše ih je stradalo u Ribniku, ponajmanjoj hrvatskoj općini, gdje su oštećene 153 kuće i 150 gospodarskih objekata, pa su općinske vlasti već najavile proglašavanje stanja prirodne nepogode.

13:28 U uvodnom govoru na sjednici Vlade strašno nevrijeme komentirao je i premijer Plenković. Izjavio je da je u nevremenu u Zagrebu ozlijeđeno više od 60 ljudi.

13:27 Predsjednik Milanović komentirao je nezapamćeno nevrijeme u dijelovima Hrvatske. Kaže da ne može reći je li se moglo ranije i bolje reagirati.

13:25 U vrijeme oluje bilo je ljudi u zagrebačkoj žičari. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako su gondole u kojima su bili putnici kontrolirano spuštene, ali treba napraviti kontrolu štete i detaljan pregled, stoga žičara u četvrtak ne radi.

12:42 Iz Grada Zagreba su objavili kontakte gradskih službi za pomoć građanima nakon olujnog nevremena.

11:16 O smrti vatrogasca oglasila se i policija. "Nakon olujnog nevremena 65-godišnjem pripadniku DVD Tovarnik je pozlilo te se srušio na tlo. Građani koji su se zatekli na mjestu događaja pružili su mu prvu pomoć do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći, koja je nakon pokušaja reanimacije proglasila smrt", priopćila je policija.

Vatrogasac je preminuo od srčanog zastoja, potvrdili su iz DVD-a Tovarnik za DNEVNIK.hr.

11:09 Velika je šteta i na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj. Oštećeno je dosta grobova uslijed pada stabala. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević apelirao je na građane da ne posjećuju groblja u idućim danima.

11:04 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević apelirao je na konferenciji za novinare da se broj 112 zove isključivo u slučaju iznimne opasnosti ili ako prijeti opasnost od nove štete. Kaže da su linije zakrčene. Srušeno je više od 1000 stabala u Zagrebu, rekao je.

10:45 Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević sazvao je konferenciju za novinare u 11 sati.

10:44 Dan nakon razornog nevremena iz Ravnateljstva civilne zaštite upozoravaju građane na nove opasnosti.

10:39 "Šteta na području grada i dalje se sanira, međutim čini se da neće biti dovoljno visoka za proglašenje elementarne nepogode", izjavio je za HTV pročelnik za Mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost Grada Zagreba Andro Pavuna.

10:35 Županijski vatrogasni centar Karlovac javio je kako je od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro zaprimljeno ukupno 168 dojava, pri čemu je završeno 69 intervencija, a 99 ih je i dalje u tijeku.

10:17 Zagrebačke bolnice zbrinule su više od 130 pacijenata, a hospitalizirano je njih 15. 

Pročitajte i ovo Tomašević Tomislav Obraćanje javnosti Tomašević se obratio javnosti: "Cijeli je grad pogođen, šteta je velika. Brojevi hitnih službi su zakrčeni"

9:50 Nakon vremenskog armagedona koji je jučer poharao Zagreb i okolicu te Slavoniju, nije loše znati što nas je to točno bilo snašlo. Riječ je bila o takozvanoj superćelijskoj oluji, najrjeđoj, ali zato razornoj grmljavinskoj oluji.

9:47 PU zagrebačka navodi da je više desetaka osoba zatražilo liječničku pomoć. Zaprimljeno je više od 950 dojava građana.

"Molimo građane da obrate veću pozornost na situaciju oko sebe i kuda se kreću odnosno gdje parkiraju vozila, s obzirom na oštećenja stabala i zgrada", napisala je u priopćenju PU zagrebačka. 

9:42 Hrvatska vatrogasna zajednica oglasila se o preminulom vatrogascu. "Pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tovarnik Zvonko Drmić preminuo je 19. srpnja u večernjim satima za vrijeme obavljanja vatrogasne intervencije u sanaciji posljedica nevremena koje je pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju", navode u priopćenju.

9:39 Poznati sarajevski umjetnik novom je ilustracijom uputio podršku Zagrepčanima nakon nevremena. "Za moje Smogovce uragan nije ništa nego povjetarac. Ne daj se, Zagrebe", napisao je uz objavu na Facebooku i izazvao lavinu pozitivnih reakcija.

9:37 Zagrebački Zoološki i Botanički vrt zatvoreni su do daljnjega

9:06 Pogledajte najnovije informacije o stanju u zagrebačkom prometu

9:01 Načelnik Sektora 112 civilne zaštite RH Davor Spevec objasnio je za HRT zašto Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) nije poslao upozorenje građanima. "SMS-ovi preko SRUUK-a nisu ni upućeni. Sustav je još uvijek u testnoj fazi, a nedostaci se rješavaju i taj je proces pri kraju. U postupku je donošenje pravilnika koji će jasno definirati tko ima ovlast dati nalog da se provede radno upozoravanje stanovništva", kazao je Davor Spevec.

8:48 U nevremenu je poginuo i jedan vatrogasac, dva su mrtva u Zagrebu, jedan u Slavoniji, 100 je ozlijeđenih, rekao nam je Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite. Preminuli vatrogasac bio je na intervenciji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, rekao nam je Trut. 

Sedmero ljudi je teže ozlijeđeno. 

8:31 U tijeku je sanacija šteta i čišćenje ulica u Zagrebu nakon strašnog nevremena. Šteta se zbraja i u ostalim dijelovima Hrvatske koje je pogodilo nevrijeme.

Uslijed strašnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovića pala je dizalica koja se ukopala u cestu Saniranje posljedica jakog nevremena - 11 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Uslijed strašnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovića pala je dizalica koja se ukopala u cestu Saniranje posljedica jakog nevremena - 9 Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

8:24 Temeljem zahtjeva Ravnateljstva stožera Civilne zaštite, ministar obrane Mario Banožić donio je odluku o upućivanju 50 pripadnika Hrvatske vojske na saniranje materijalnih šeta nastalih kao posljedica velikog nevremena koje je zahvatilo i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Riječ je o pripadnicima Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske koji će biti angažirani na sanaciji štete nastale na području Vinkovaca, odnosno državne ceste D55, priopćio je MORH. 

8:19 U tijeku je zastoj tramvajskog prometa preko Trga bana Josipa Jelačića zbog oštećenja gornjeg voda. Tramvajske linije 11, 12, 13, 14 i 17 voze preusmjereno preko Glavnog kolodvora. Ostale linije prometuju uglavnom redovito, izvijestio je ZET.

8:18 U autobusnom prometu ZET-a linija 102 (Britanski trg - Mihaljevac) vozi preko Pantovčaka, linija 130 (Črnomerec - Borčec) skraćeno do Rušiščaka, linija 146 (Jankomir - Reljkovićeva) prometuje djelomično izmijenjenom trasom u zoni Prilaza baruna Filipovića, linija 109 iz Dugava prema Črnomercu prometuje Cankarovom ulicom, linija 139 (Reljkovićeva - Jelenovac) od 6:00 u prekidu zbog stabla na kolniku, kao i linija 140 za Sljeme.

Žičara Sljeme danas neće biti u prometu zbog stabla koje je palo na gornju postaju i pregleda cijele trase, izvijestio je ZET. 

8:06 I dalje su veliki problemi u prometu nakon nevremena, ne vozi dio vlakova.

7:20 Provjerite kakvo nas vrijeme očekuje nakon ogromne oluje.

7:04 Iz Grada Zagreba jutros su poslali upozorenje građanima. "Molimo građane da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju posjete parkovima dok se ne saniraju opasna, nagnuta stabla i grane", upozoravaju iz Grada. U Zagrebu je oštećeno oko 900 objekata, a službe su imale 1500 poziva. 

7:00 Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je kako je prema podacima o brzini vjetra s automatske postaje DHMZ-a u Gradištu pored Županje u srijedu između 18 i 19 sati zabilježen udar vjetra od čak 180 kilometara na sat, dok je najveći udar na zagrebačkom području registriran u Velikoj Gorici, gdje je u zračnoj luci izmjeren udar vjetra od 115 kilometara na sat. U Maksimiru je zabilježen udar od 92 kilometra na sat, a na Sljemenu kod Puntijarke vjetar je puhao brzinom od 88 km/h.

Uslijed strašnog nevremena i oluje u Prilazu baruna Filipovića pala je dizalica koja se ukopala u cestu Posljedice razorne oluje - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix

6:00 Nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom u Zagrebu je nosilo sve pred sobom. Dva muškarca, 50-godišnji pješak i 48-godišnji vozač, preminuli su na mjestu nesreće uslijed pada stabla, a život je izgubio i 40-godišnjak iz općine Cernik u Brodsko-posavskoj županiji koji je bio u automobilu na koji je palo stablo. 

Ravnateljstvo civilne zaštite (RCZ) izvijestilo je da je u Zagrebu ozlijeđeno više desetaka osoba, a iz bolnica dolaze informacije o 60-ak ozlijeđenih. Jedna je osoba teže ozlijeđena i u Zagrebačkoj županiji, navodi RCZ u izvještaju od 19:30.

5:50 U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji žurne i komunalne službe imale su više od 1300 intervencija. Vjetar koji je nosio sve pred sobom - granje i limene krovove, razne predmete, rušio dimnjake, kidao stabla - ostavio je zakrčene gradske prometnice i tramvajski promet, koji do kasno navečer nije u potpunosti vraćen u funkciju. Vatrogasci su prioritetno intervenirali na raščišćavanju većih gradskih prometnica - Branimirove i Heinzelove.

5:45 Društvene mreže preplavljene su videosnimkama posljedica olujnog nevremena. Zabilježene su razbacane terase i bujične poplave koje su nakratko zahvatile centar grada, iz svih gradskih naselja zabilježena su porušena stabla koja su često pala na automobile, kao i snažan vjetar koji je nosio crijepove te limene krovove. U Prilazu baruna Filipovića u padu građevinskog krana teže je ozlijeđen 36-godišnjak.

"Radi se o neviđenom nevremenu", poručio je nakon sastanka s vatrogascima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

5:40 Posljedice nevremena zabilježene su i u drugim kontinentalnim županijama - nekoliko je ozlijeđenih osoba i u Požeško-slavonskoj županiji, štete na objektima zbrajaju se u Vukovarsko-srijemskoj, Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, dok je u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske nevrijeme izazvalo poteškoće u prometu i prekide u isporuci električne energije.

5:35 Materijalna šteta koju je nevrijeme prouzročilo u Hrvatskoj tek se treba se utvrditi, a premijer Andrej Plenković poručio je da će Vlada pomoći u saniranju nastale štete.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene