Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A prosječna plaća je...

Objavljeno koje je najbolje, a koje najslabije plaćeno zanimanje u Hrvatskoj

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti, čija prosječna mjesečna zarada iznosi 2912 eura. Krojač u prosjeku mjesečno prima tek 598 eura.

U drugom kvartalu 2023. prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj s uključenim dodacima na plaću iznosila je 1140 eura, što je četiri posto više nego u prethodnom kvartalu i 16 posto više nego u istom razdoblju 2022. godine. Pritom su u prosjeku najbolje plaćeni piloti s 2912, a najgore krojači s 598 eura, objavio je servis MojaPlaća.

Pročitajte i ovo Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu - 3 Sve neprepoznatljiviji Zavadlav na suđenju napao liječnicu: "Dala mi je dala pogrešan lijek i sada to pokušava zataškati!"

Medijan plaće iznosi 1030 eura, što znači da je polovica isplaćenih plaća manja, a polovica veća od tog iznosa. U odnosu na prvi kvartal medijalna plaća narasla je za tri posto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine 13 posto.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Getty Images)

Najplaćeniji radnici u Hrvatskoj su piloti, čija prosječna mjesečna zarada iznosi 2912 eura. Slijede direktori s prosjekom od 2699 eura te lead developeri s prosjekom od 2627 eura. I četvrto i peto mjesto zauzima IT sektor - IT arhitekti imaju u prosjeku 2397 eura mjesečno, a IT manageri 2365 eura.

Najmanje prosječne plaće u Hrvatskoj imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (34 posto manje od prosjeka), tekstilni radnici (37 posto manje) te zaposleni u uslužnim djelatnostima (28 posto manje).

Ilustracija Krojačica, ilustracija (Foto: Informer)

Krojač, primjerice, u prosjeku mjesečno prima tek 598 eura, šivač 648 eura, zaštitar 701 euro, a cvjećar 707 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi zakon Brojevi otkrili koliko je pao promet u trgovini prve neradne nedjelje

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu šest posto su više od prosjeka, te iznose 1209 eura. Primanja zaposlenika privatnih tvrtki u pretežno domaćem vlasništvu četiri posto su niža od prosjeka (1093 eura). Nadalje, prosječne plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu kreću se oko 1067 eura (minus šest posto), a mjesečna zarada radnika zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi iznosi 1007 eura (minus dvanaest posto).

U odnosu na drugi kvartal prošle godine plaće su najviše rasle u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (19 posto) te u državnim tvrtkama (18 posto).

Pročitajte i ovo Otac i sinovi skočili na pistu Bizarna ideja VIDEO Kasnili na let pa odlučili zaustaviti avion na sulud način: Privela ih policija i završili iza rešetaka

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća iznosi 1000 eura (12 posto manje u odnosu na prosjek), u kompanijama koje broje do 19 zaposlenika plaća je pet posto niža od prosjeka (1087 eura), dok je najviša prosječna plaća zabilježena u velikim tvrtkama (1190 eura, odnosno četiri posto više od prosjeka).

Plaće najveće u Zagrebu, najmanje na istoku Hrvatske

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu, dok su najniže plaće i dalje na istoku zemlje: u Požeško-slavonskoj (minus 21 posto) i Sisačko-moslavačkoj (minus 15 posto) županiji.

Najviša prosječna plaća zabilježena je u gradu Zagrebu (10 posto iznad prosjeka) te iznosi 1261 eura (medijan 1125 eura).

Pročitajte i ovo Zaraslo Sredisće - 3 Brine li itko? "Tomaševiću, jesmo li mi u džungli ili u Zagrebu?" Dijelovi metropole opet su nepokošeni

Zaposleni sa završenim postdiplomskim studijem ili nekom poslovnom školom (MBA) imaju u prosjeku 46 posto višu plaću od prosječne. Također, osobe s visokom stručnom spremom u prosjeku imaju 15 posto višu plaću od prosječne (1312 eura) i čak 35 posto višu od radnika sa srednjom stručnom spremom koji u prosjeku imaju 975 eura, ili 14 posto manje od prosjeka.

U odnosu na prošlu godinu plaća je najviše rasla zaposlenicima s najnižim primanjima pa je tako plaća zaposlenih sa srednjom stručnom spremom rasla za 17 posto, dok je plaća visokoobrazovanih rasla za 13 posto.

Pročitajte i ovo Podmornica OceanGate Cure stravični detalji Zastrašujući prijedlog kapetana Titana putnicima: "Spavajte dok ne popravimo kvar, možemo i prenoćiti na dnu oceana"

Radnici bez iskustva, koji se nalaze na početku karijere, zarađuju 939 eura (14 posto manje od prosjeka), dok oni s godinom do dvije iskustva imaju plaću od 1016 eura (minus sedam posto). Do primanja koja premašuju prosječnu hrvatsku plaću dolazimo s tri do pet godina radnog iskustva.

Najvišu plaću, očekivano, imaju zaposlenici s više od 10 godina iskustva – 1240 eura, odnosno 13 posto više od prosjeka.

U drugom kvartalu 2023. godine muškarci su u prosjeku zarađivali 21 posto više od žena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene