Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jaka kiša koja još od prošle noći pada diljem zemlje najviše je pogodila Istru i prouzročila nove poplave. Kritično je noćas bilo u Puli i okolici, a tijekom dana voda je najviše štete nanijela Valbandonu.


Tamo je većina kuća pod vodom, mnogi su potpuno odsječeni, poplavljeni su stanovi garaže i poslovni prostori. Mnogi su ostali bez svega.

Vezani članci Velike poplave u Meksiku - 1 VIDEO Velike poplave zahvatile središnji Meksiko, na poplavljenom COVID odjelu preminulo 16 ljudi: "Pacijenti nisu mogli primati kisik" Nevrijeme u Puli čupalo stabla - 4 Jako nevrijeme poharalo Istru i Primorsko-goransku županiju: Olujni vjetar rušio stabla, poplavljeni stanovi i podrumi

Istra ima problem odvodnje oborinskih voda. Iako na tom području nema nikakve rijeke, sve je poplavila kišnica. Sustav odvodnje gotovo i ne postoji. Kad se zemlja natopi sva se voda slijeva prema nižim dijelovima koji poplave. Auti su svi pod vodom.

‘Sami smo se organizirali, nasip smo nasuli. Velike količine vode su došle u podrume’, rekao je jedan mještanin. Sve se dogodilo vrlo brzo. Voda je došla za manje od 30 minuta.

>> Pula poplavljena, kiša pada u cijeloj Sloveniji

Iako se do sutra neće znati koliko je kiše palo na ovome području, mještani kažu da tako nešto ne pamte. Jedina dobra vijest je da kiša trenutačno ne pada iako je za večeras i sutra ujutro najavljeno još oborina i čeka ih duga noć.

Poplave u Puli

Poplava je učinila svoje i u Puli. Probiti se kroz grad bila je gotovo pa nemoguća misija. Poplavljene ulice, automobili, podrumi kuća i zgrada, sve podsjeća na veliki bazen.

‘Istina je da zajedno sa Hrvatskim vodama i sa našim službama se radi na projektu cjelokupne odvodnje grada Pule, međutim u posljednjih nekoliko godina se dešavaju ekstremi koji naprosto sustav ne može upiti, to se najbolje vidi na području Valbandona’, rekao je Boris Miletić, gradonačelnik Pule.

Spašavalo se što se spasiti da. Nastavi li se ovako, automobile bi uskoro mogli zamijeniti barkom ili čamcem. ‘Preko 150 litara kiše na metar kvadratni je velika voda i mi smo u Puli i drugim mjestima očistili sve što smo mogli. Sve odvodne kanale sve smo pripremili ali ovo je bilo nešto gdje se priroda nije mogla kontrolirati’, rekao je istarski župan Ivan Jakovčić.