Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vodostaj Save u opadanju

Pula poplavljena, kiša pada u cijeloj Sloveniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaji su trenutno u laganom opadanju duž cijelog toka rijeke Save.

Prema jutrošnjim informacijama na području Županije Istarske, posebno južnom dijelu, pale su tijekom noći ekstremne količine oborina koje su prouzročile velike probleme na području grada Pule i općine Fažana, osobito u naselju Valbandon, priopćio je DUZS. Na prometnicama su veće količine vode te se promet odvija otežano. Voda je prodrla u veći broj podrumskih prostorija u naselju Valbandon, u neke obiteljske kuće te pojedine poslovne prostore uz potok i u ulici Lavanda u Valbandonu. Sve žurne službe i operativne snage su na terenu.Kiša na ugroženom području trenutno ne pada.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Sloveniji - 1 tragedija u Sloveniji Užas nakon poplava: U septičkoj jami pronađen mrtav muškarac Slika nije dostupna nevrijeme u Sloveniji FOTO/VIDEO Užasni prizori iz susjedstva: Poplava smrskala kuću i odnijela njezine dijelove

>> U Sloveniji opet kiše, za vikend novi val

Zbog obilne kiše koja je pala preko noći, ŽC 112 Pazin zaprimio je ukupno 25 poziva za intervencije na ispumpavanju oborinske vode iz Pule, pretežno sa područja Velog vrha i Stinjana. Zbog velikih oborina i vode na kolniku zatvorena je za promet dionica državne ceste d21 Vodnjanska cesta na ulazu u Pulu.

Vodostaji su trenutno u laganom opadanju duž cijelog toka rijeke Save, izjavio je jutros za zamjenik rukovoditelja obrane od poplava za vodno područje sliva rijeke Save Dražen Budišić.Mjere izvanredne obrane od poplava još su jedino na snazi na dionicama uz retenciju Lonjsko polje.

Na dijelu toka rijeke Save od vodomjerne postaje Dubrovčak do Slavonskog Broda, te na Česmi na dionicama mjerodavnog vodomjera u Čazmi, na snazi su mjere pripremnog stanja obrane od poplava. Na ostalim dijelovima toka rijeke Save i njezinih pritoka stanje se normaliziralo, rekao je Budišić.

Pred jutro počela padati kiša u cijeloj Sloveniji

Tijekom današnjeg dana, osobito u poslijepodnevnim satima, očekuju se znatnije količine oborina na slivu rijeke Save u Sloveniji sliv Savinje, Save i Krke), te na slivu rijeke Save u Hrvatskoj (sliv Kupe, Dobre, Korane - Mrežnice - Gline, Medvednice, Žumberka, Krapine - Sutle, Česme, Ilove, Pakre, Une - Sunje, Orljave -Lonđe, Šumetlice, Dilj Gore i Biđ Bosuta) što će dovesti do porasta vodostaja na gotovo cijelom toku Save, ali i na dijelu pritoka te na manjim bujičnim vodotocima, priopćio je DUZS.

Noć je u Sloveniji protekla mirno, ali je kiša počela padati pred jutro u cijeloj zemlji te je brže počeo rasti vodostaj rijeka Vipave i Reke. No, trenutno nema nikakvih novih problema. 'Staro stanje se nije nigdje pogoršalo. U trima regijama, gdje je bilo najgore, nema nikakvih posebnih događaja', rekli su u Upravi za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije za 24ur.com

Padavine su pogodile veći dio Slovenije, a hidrolozi kažu da će se kroz dan povećati vodostaji u zapadnoj i središnjoj Sloveniji. Trenutno su slovenske rijeke u okviru srednjih vrijednosti vodostaja, a kroz dana će se povećati vodostaji na zapadu i jugozapadu Slovenije. Najbrže rastu Reka, Vipava i Gradiščica. Meteorolozi predviđaju da će u zapadnoj Sloveniji pasti od 50 do 100, a u srednjoj i zapadnoj Sloveniji od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Nove kiše ne bi trebale predstavljati poplavnu prijetnju na velikogoričkom području

Na velikogoričkom području sve nadležne službe nastavljaju s aktivnostima na normaliziranju života na poplavom pogođenim područjima. Iako se za vikend očekuje kiša, danas poslijepodne i u noći sa subote na nedjelju, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda javljaju da predviđena količina padalina ne bi trebala predstavljati novu poplavnu prijetnju. Ipak, Stožer za zaštite i spašavanje Grada Velika Gorica je i dalje u punoj pripravnosti i prati situaciju. Situacija na terenu je ohrabrujuća, pristup svim dijelovima Čičke Poljane je dostupan.

Djelatnici VG Komunalca u suradnji sa Zagrebačkom vodoprivredom nastavljaju sanaciju savskog nasipa. Nastavlja se i sanacija prometnica, a opskrba električnom energijom potpuno je normalizirana. Organizirana je i dodatna ekipa hitne medicinske pomoći. Dezinsekciju terena trenutno vrše tri ekipe, a od ponedjeljka će ih biti pet.  Crveni križ podijelio je velike količine hrane, vode i ostalih potrepština.
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene