Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv poplava

Građani na poplavljenom području očajni: "Političarima poručujem da se malo brinu o malom čovjeku, a ne samo o svojim stražnjicama"

Aktualno Galerija Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 3 Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 1 Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 4 Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 4 Foto: DNEVNIK.hr Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 2 Marijan Hrvoje i Domagoj Mikić - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Poplave - 5 Galerija 1/9 >>
Borbe s poplavama u Hrvatskoj ne prestaju. Danas su najugroženija područje kod Petrinje i Siska. Svim naporima ojačava se nasip kod Petrinje. Na sjeveru zemlje probleme stvaraju klizišta.

Sela pokraj Kupe u blizini Petrinje odsječena su od ostatka svijeta. U Žažini se susjedima pomaže čamcem. Vodostaj raste, ali Hrvatske vode kažu neće dosegnuti rekord iz 2014. Nasipa na tom dijelu nema, mještani ga čekaju godinama.

"Pričalo se o tome da će biti i svake godine isto, imate ovakvu poplavu, netko vam vreće nudi i tako", kazao je Andrej Horvat iz Male Gorice u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

"Malo smo si mi i sami krivi za to, hoćemo imati kuću na rubu do vode pa sad imamo vodu u kući. Istina je da se ne radi što se treba odrađivati da bi ta voda brže prošla", smatra Vlado Slunjski iz Žažine.

A kod Petrinje gdje nasip postoji došlo je do probijana Kupe kroz kanalizacijski sustav. Kako bi se dodatno ojačao zbog oštećenja u potresu, utrošeno je 320 tisuća vreća. Do samog grada voda nije stigla. I kada Kupa krene padati, ovaj dio budno će se pratiti.

Pročitajte i ovo Poplava na Banovini - 1 Borba s vodom Vrhunac vodenog vala prolazi područje Petrinje i Siska: Doznajemo zašto se ne preporučuje stalno ispumpavanje podruma

"Imamo svoje ljudstvo, dobrovoljce. Oni će doći večeras uz moje dečke dežurati cijelu noć, davat ćemo rasvjetu i naravno ispumpavati ako što treba", najavio je Zvonimir Ljubičić, zapovjednik JVP Petrinja.

Probleme stvaraju klizišta

Nema mira ni na sjeveru zemlje. Probleme i dalje stvaraju klizišta. U Bednji je odron oštetio cestu i ugrozio najbliže kuće. Na varaždinskom području stvorili su se deseci klizišta. Šteta će se tek brojati.

Kupa stagnira, no problem je što i dalje izlazi iz matice i ulazi u brojne vikendice u Petrinjskoj ulici u Žažini. Reporter Domagoj Mikić je razgovarao s Marijanom Hrvojem iz Žažine.

"Voda u kući nije puno ispod crte do koje je bila 2014. Ljetna kuhinja je novoobnovljena, kupljeni su madraci na kojima se nije ni spavalo. Kupljeni su svi aparati, sad je sve propalo", rekao je Hrvoj.

"Treba vremena i živaca, a više ih nemam. Najžalosnije je to što nas nitko ne obiđe", dodao je i ističe da se nije poduzelo ništa.

"Sanirali su jednu kuću, lokalni vatrogasci su donijeli vreće, nitko drugi se nije pojavio. Lažu kad govore da se nešto radi", kazao je.

"Političarima poručujem da se malo brinu o malom čovjeku, a ne samo o svojim stražnjicama", poručio je Hrvoj.

Pročitajte i ovo Velike štete - 1 Spašavaju što mogu Uništene kuće, podrumi, automobili: Ovo su priče ljudi koji se bore protiv nemilosrdne poplave

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene